Новини

У The Wall Street Journal дізнались імена спонсорів, які оплатили мітинг у Вашингтоні 6 січня. Після нього почався штурм Капітолія

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Sean P. Anderson / Flickr

Мітинг у Вашингтоні 6 січня, після якого почався штурм Капітолія, організувала та профінансувала невелика група людей, у яку входить один з найбільших донорів виборчої кампанії Дональда Трампа Джулі Дженкінс Фанчеллі та відомий американський теоретик змов, крайній правий ведучий Алекс Джонс.

Про це повідомляє газета The Wall Street Journal з посиланням на документи для організації мітингу.

Протягом декількох тижнів Трамп закликав своїх прихильників їхати до Вашингтону, щоб зупинити оголошення результатів виборів, а на середу, 6 січня, було заплановано кілька одночасних мітингів. Уранці на галявині перед Капітолієм зібралися сотні людей з відповідною символікою, а перед Білим домом, де незабаром мав виступити Трамп, вишикувалися колони представників ультраправої організації Proud Boys. Саме на цьому мітингу Трамп закликав своїх прихильників «показати силу».

Фанчеллі — спадкоємиця мережі супермаркетів Publix Super Markets Inc. Отримати кошти на мітинг від неї допоміг Джонс. Врешті вона пожертвувала майже $300 тисяч з $500 тис., які витратили на захід.

За даними журналу, Джонс пообіцяв понад $50 тисяч для початкових витрат на проведення мітингу в обмін на право виступити в обраний ним час.

Sean P. Anderson / Flickr

Видання пише, що Джонс оприлюднює теорії змов і приймає на своїх популярних радіо- та онлайн-шоу лідерів двох екстремістських груп, які були помітними під час заворушень — Proud Boys («Горді хлопці») та Oath Keepers («Вірні присязі»). Раніше ЗМІ вже писали про причетність Джонса до фінансування мітингу — він підтвердив, що оплатив його частину, але не повідомив подробиць.

Координуванням заходу займався праворадикальний активіст Алі Александер разом із колишньою працівницею передвиборчого штабу Трампа Керолайн Рейн. Окрім неї, в організації мітингу допомагали ще 5 інших колишніх представників кампанії Трампа.

Зазначимо, що мітинг, на якому Трамп закликав своїх прихильників пройти маршем до Капітолія США, був законним і ненасильницьким. Але це послужило відправною точкою для багатьох прихильників, які вирушили в Капітолій.