Новини

НАБУ звинуватило Офіс генпрокурора у безпрецедентному втручанні в розслідування через передачу справи Татарова до СБУ

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

The National Anti-Corruption Bureau of Ukraine Follow / Flickr

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) звинуватило Офіс генпрокурора в безпрецедентному втручанні в розслідуванняу у звʼязку з передачею справи заступника голови Офісу президента Олега Татарова до Служби безпеки України.

Свою заяву НАБУ опублікувало на сайті.

НАБУ повідомляє, що підслідну Бюро справу до СБУ передав заступник генерального прокурора Олексій Симоненко. Рішення було прийнято без консультацій з НАБУ і САП, а відмітку про це в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зробили 23 грудня о 23:42.

«Закон забороняє передавати справи, підслідні НАБУ, в інші органи досудового розслідування. Таким чином, Офіс генерального прокурора свідомо ухвалив незаконне рішення, яке грубо суперечить вимогам КПК», — сказано в заяві.

НАБУ нагадало, що генпрокурор Ірина Венедіктова 1 грудня, напередодні повідомлення Татарову про підозру, «таємно без вивчення матеріалів і за відсутності будь-яких правових підстав», змінила групу прокурорів, що відстрочило повідомлення про підозру на 17 днів.

«Сьогодні о 12:30 Вищий антикорупційний суд України мав обрати [Татарову] запобіжний захід. З огляду на його ключову роль у корупційній схемі слідство клопотало про тримання під вартою з альтернативою застави у 10 мільйонів гривень. Щоб унеможливити обрання запобіжного заходу, справу для розслідування передали СБУ, довівши цей факт до відома прокурорів САП о 9-й ранку», — заявили в НАБУ, додавши, що Офіс генпрокурора фактично став на захист Татарова.

В СБУ на запит «Бабеля» повідомили, що подальше розслідування справи доручено слідчим Головного слідчого управління СБУ, але самі матеріали справи слідчим ще не надійшли.