Новини

Корабель Crew Dragon відправив на орбіту чотирьох астронавтів. Вони вивчатимуть вплив космічних умов на здоров’я людини

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

NASA

Космічний корабель компанії SpaceX винахідника Ілона Маска Crew Dragon відправив на орбіту чотирьох астронавтів з космодрому на мисі Канаверал у США. Троє представників американського аерокосмічного агентства і один японського протягом наступних шести місяців працюватимуть на Міжнародній космічній станції.

Про це повідомляє NASA.

Запуск з узбережжя Флориди здійснили ввечері неділі. Майкл Гопкінс, Віктор Гловер, Шеннон Вокер і Зоічі Ногучі пробудуть у космічному кораблі трохи понад добу — сьогодні ввечері Crew Dragon має зістикуватися з МКС.

Космічний корабель Crew Dragon під назвою Resilience був доставлений на орбіту ракетоносієм Falcon 9, що раніше виводив супутники Starlink для забезпечення швидкісного інтернету. Зістикування корабля з МКС можна буде переглянути в прямому ефірі.

Ця місія — одна з шести запланованих NASA та SpaceX. Це перший регулярний комерційний політ з екіпажем, сертифікований державною космічною агенцією. Також це вперше, коли міжнародний екіпаж виходить на орбіту за допомогою приватного американського космічного корабля.

Екіпаж місії приєднається до астронавтів «Роскосмосу» Сергія Рижкова та Сергія Кудь-Сверчкова, які перебувають на МКС разом зі своєю американською колегою Кетлін Рубінс. Уперше екіпаж станції буде розширений до сімох осіб.

Астронавти проведуть шість місяців за науковою роботою і технічним обслуговуванням лабораторії МКС, вони повернуться на Землю навесні 2021 року.

Корабель Crew Dragon, що здатен провести на орбіті понад 200 днів, доставить на станцію близько 220 кг корисного вантажу — наукове обладнання для проведення експериментів, зокрема щодо впливу оптимізованої дієти на здоров’я астронавтів і наслідків космічних польотів для роботи людського мозку.

Також астронавти досліджуватимуть вплив мікрогравітації на стан здоров’я та розвиток захворювань, вирощуватимуть редиску і тестуватимуть тепловидільні функції нових скафандрів xEMU.