Новини

Опозиція Грузії заявляє про фальсифікацію результатів виборів та кличе людей на протест. ЦВК називає звинувачення «абсурдним»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Sputnik Грузія

Опозиційні політсили Грузії після оголошення попередніх підсумків парламентських виборів 31 жовтня заявили про «тотальну фальсифікацію» та анонсували на 1 листопада акцію протесту у центрі Тбілісі. Про це повідомляє «Эхо Кавказа».

Один із представників опозиційної коаліції, створеної за участю партії експрезидента Міхеіла Саакашвілі,«Єдиного національного руху — Сила в єдності» Ніка Мелія наголосив, що в неділю багато представників опозиції повинні повернутися до столиці з регіонів, де вони були під час голосування.

«Це були не вибори, це була війна. І ми її не програли», — заявив Мелія.

Лідер Лейбористської партії Шалва Нателашвілі вважає, що слід призначити нові вибори, а ці результати оголосити недійсними.

Опозиція заявляє, що підсумки були сфальсифіковані на користь партії влади «Грузинська мрія», заснованої бізнесменом Бідзіною Іванішвілі, та заявляє про «масові вкидання бюлетенів» на дільницях і «фальсифікації підсумкових протоколів». ЗМІ зазначають, що Центральна виборча комісія почала публікувати попередні результати виборів через вісім годин після закриття виборчих дільниць.

Голова ЦВК Тамар Жманія назвала звинувачення опозиційних партій «абсурдними».

У ЦВК вже підрахували голоси з 68,13% дільниць. Відповідно до них, до парламенту потрапляють девʼять партій. А трійка лідерів зараз виглядає так:

Парламентські вибори у Грузії вперше відбулися за новою виборчою системою. Відповідно до неї, до парламенту потраплять 120 депутатів за пропорційною системою, а ще 30 — за мажоритарною. Прохідний бар’єр становить 1%, а право формувати уряд отримає та партія, яка набере понад 40%.