Новини

МОЗ пропонує збільшити розмір штрафів за порушення карантину. Законопроєкт вже очікує на розгляд депутатів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Кабінет міністрів України / УНІАН

Міністерство охорони здоровʼя виступає за збільшення розміру штрафів за порушення карантину — зі 170 гривень до 17 тисяч грн. Головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що відповідний законопроєкт уже у Верховній Раді, проте нардепи його досі не розглянули.

Про це він розповів в інтервʼю «Радіо Свобода».

«Сума штрафів у нас сьогодні не така, як, наприклад, в європейському регіоні. У нас 170 гривень. Хочемо підняти […] Президент Франції виступаючи сказав, що у них це 170 євро, якщо це буде повторне порушення, то буде 1700 євро. Законопроєкт у Верховній Раді. Вона не встигла чи не захотіла проголосувати до своєї відпустки», — зазначив Ляшко.

Він також зазначив, що МОЗ виступає за те, щоб порушення протиепідеміологічних норм каралося відразу.

«Ми можемо не помічати, але Нацполіція, Держслужба з питань безпечності харчових продуктів, органи місцевого самоврядування проводять певну роботу. Чи достатня вона, чи недостатня — це вже знову ж таки оцінка. Ми не бачимо це так, як, наприклад, в європейських країнах, коли патрулюють патрулі, цілі групи ходять і роблять зауваження […] Воно є і в Україні. Просто, що ми не бачимо цього у місті Києві. Але те, що, наприклад, я бачу. В Херсоні таке є, працює, створені мобільні групи, до яких залучаються представники місцевої влади», — розповів Ляшко.

Раніше глава Комітету Ради з питань охорони здоров’я Михайло Радуцький розповідав, що під час наступної сесії парламенту планують внести на розгляд законопроєкт про посилення відповідальності підприємців за недотримання карантину. За його словами, йдеться про штрафи від 31 до 51 тисяч грн.

«Якщо, наприклад, це торговельний центр, то охорона не має пускати людей без маски. Деякі заклади не дотримуються обмежень, позакривати ми їх не можемо, це неправильно, економіка не витримає ще одного локдауну», — розповів Радуцький у коментарі «Громадському радіо».