Новини

«Можливо, довічне увʼязнення». Зеленський вимагає максимального покарання для п’яних водіїв, які вчинили смертельні ДТП

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

УНІАН

Президент Володимир Зеленський наголосив на необхідності ввести максимальну кримінальну відповідальність — можливо, довічне увʼязнення, за водіння у нетверезому стані, що спричинило загибель людей.

Про це він заявив на зустрічі з Кабінетом міністрів після смертельної ДТП під Києвом, в якій загинули четверо членів однієї сім’ї.

Президент висловив співчуття родині загиблих і доручив надати допомогу.

Він наголосив, що чинні закони нічого не вирішили й ситуацію на дорогах радикально не змінили. Тому, на його думку, слід шукати інший підхід. Зокрема, оскільки чинні штрафи не мають відповідного стримувального ефекту, то:

«Якщо водіння напідпитку спричинило загибель, строк покарання має бути збільшений. Можливо, до довічного увʼязнення. Я за максимальну криміналізацію цих злочинів. Жорстко й надовго. І з максимальним розголосом... І щоб жоден суд не думав когось «відмазати», — заявив президент.

Загалом за перше півріччя цього року на дорогах загинули майже 1,5 тисячі людей. «У ДТП в Україні гине більше людей, згідно зі статистикою, ніж на війні. Таку кількість жертв можна порівняти з будь-якою епідемією», — додав Зеленський.

Він доручив прем’єр-міністру Денису Шмигалю протягом тижня підготувати пропозиції та сформувати план заходів з підвищення безпеки дорожнього руху.