Новини

Слідчий ДБР у справі Порошенка заявив про тиск з боку керівника Бабікова: Сьогодні мене можуть звільнити

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Скриншот

Керівник групи слідчих Держбюро розслідувань у «справах Порошенка» Олег Корецький заявив про тиск з боку свого керівника — першого заступника директора ДБР Олександра Бабікова. Він припускає, що сьогодні, після цієї заяви, його можуть звільнити.

Про це він розповів в інтерв’ю «Главкому».

Корецький розповів, що півтора місяця тому Бабіков і керівник головного слідчого управління Максим Борчаковський вимагали викликати пʼятого президента Петра Порошенка щодо «всіх кримінальних проваджень».

«Я кажу: “Почекайте! Чого ми маємо викликати його у всіх кримінальних провадженнях, якщо ми вже в половині допитали його? Ми не будемо такими дурницями займатися”. Там, де ми Порошенка не допитали, однозначно, ми направимо повістки. А там, де ми його допитували, ми не будемо ще раз це робити. Навіщо? […] Я три місяці тому вже почав наполягати, що давайте будемо приймати рішення в окремих справах, закривати провадження. Бо вже будь-які відомі строки порушуються. Тоді, я так розумію, що став їм взагалі неугодний, і вони мені кажуть: “Ми тебе тут не бачимо, йди!” Я сказав, що не буду сам звільнятися. У відповідь: “Тоді ми тебе скоротимо”. Кажу: “Спробуйте, скорочуйте, будемо судитися”», — пригадує Корецький.

Він каже, що повідомляв Бабікову, що у «справі Семочка» нема складу злочину. «Складу злочину немає, бо немає істотної шкоди. Тому що отримані кошти у вигляді заробітної плати не є збитками ще з 2000 року», — пояснив слідчий.

При цьому, заявив він, що і сам Бабіков говорив, що у справі Семочка нема складу злочину. «Щодо Семочка Бабіков мені в очі казав, що там нема складу злочину. Тобто він знає це», — наголосив слідчий.

Щодо повідомлення Порошенку про підозру у цій справі, як зазначив Корецький, — це «питання до Венедіктової». «Вона як генпрокурор повідомляла про підозру експрезиденту. Вона на себе взяла всю повноту відповідальності. Їй в подальшому і відповідати, якщо там буде виправдувальний вирок», — наголосив він.

Корецький вважає, що Венедіктова має «на 100%» вплив на ДБР і на її харківську команду (Венедіктова працювала в Харківському національному університеті ім. Каразіна). Він переконаний, що проводяться відповідні наради.

«Навіть щоби підписати підозру стосовно Семочка… Вона ж не просто так з’явилася. Більше вам скажу, щодо Семочка прокурор, який спочатку вів це кримінальне провадження, не хотів підписувати підозру. І його поміняли на людину, яка погодилася підписати», — додав Корецький.

Корецький каже, що не попереджав керівництво ДБР про те, що зробить заяву щодо справ Порошенка. «Вони сказали, що не бачать мене [на посаді], хоча я вважаю, що вони просто бояться правди. Це така політика подвійних стандартів», — додав він.

За його словами, у березні з ДБР звільнили 20—25 слідчих, і на його думку, ті згодом знову поновляться, бо звільнення «було незаконним». «І це будуть мільйонні втрати бюджету, тому що кожен слідчий за рік заробляє 500—600 тисяч, і вони заберуть свої кошти, коли поновляться. […] Зараз стоїть питання переатестації слідчих, тобто переведення їх з посади держслужбовця на посаду у правоохоронних органах. І слідчі зараз під прицілом. Там зараз атмосфера дуже негативна, бо всі бояться», — наголосив він.

Корецький припускає, що сьогодні може бути його останній робочий день у ДБР. І якщо його звільнять, то це рішення він оскаржуватиме у суді.

«Думаю, що, скоріше за все, сьогодні постараються мене звільнити. У зв’язку із законними діями чи незаконними, чи з прогулами — не знаю. Це питання до них. Ясно, що це рішення буде незаконним, ясно, що його я оскаржуватиму через суд. Щодо їхніх подальших дій, то вони можуть і обшуки прийти до мене проводити, можуть затримати. Це такі люди», — сказав слідчий.