Новини

«Живемо в епоху Тik-Тok правосуддя». У Порошенка відповіли на відео генпрокурора та звинуватили її у фальсифікації документів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

УНІАН

Адвокат п’ятого президента, народного депутата Петра Порошенка Ілля Новіков відповів на відеозвернення генпрокурора Ірини Венедіктової та звинуватив її у фальсифікації документів. Захист Порошенка заявив, що чекає Венедіктову у Печерському суді, де вона зможе пояснили свою позицію, як цього вимагає закон.

Відео оприлюднили на сторінці партії «Європейська солідарність» у Facebook.

«У повідомленні про підозру фігурує стаття 426-1 плюс стаття 27. Тобто, за версією генпрокурора, Порошенко вчинив підбурювання свого підлеглого, керівника Служби зовнішньої розвідки. У дорученні, яке нам показали 10 червня, фігурують ті самі статті плюс 367 стаття, яку Порошенку не предʼявляють, а просто згадують у документі […] 10 червня в Офісі генпрокурора, коли ми запитали, чому нам ніхто не показує постанову, перше, що нам сказали, що «постанова не потрібна». Неправда, насправді потрібна і зараз вони це вже визнали. А друге, що сказала Венедіктова, що вона підписала тільки два документи», — розповідає Новіков.

За його словами, у суді вони побачили подані документи і виявили, що постанова, про яку запитували у Венедіктової, насправді є, «вона звідкись взялася, і датована 10 червня».

«Але в ній згадується, крім цих, стаття 109 частина 3 ККУ — стаття про насильницьке захоплення влади», — додав Новіков.

«Статті не було на той момент, коли Венедіктова, як вона пояснює, підписувала 10 червня […] Ця помилка маркує те, що було зроблено: коли ви робите документ, поспішаючи, заднім числом, зі старою датою, і не можете проконтролювати, що у вас відбувається, виходить два документи, які мали бути сусідніми, які мала готувати одна людина, за одним компʼютером, з різницею в 5 хвилин — постанова і доручення — зроблені по-різному […] Це означає, що вчинено не просто помилку, а вчинено фальсифікацію», — наголосив Новіков.

Адвокат заявив, що Венедіктова «вважає, що ми з вами живемо в епоху «Тik-Тok правосуддя», коли можна записати відосик, не обґрунтовувати свою позицію та не визнавати своїх помилок, але це не так».

Що відбувається?

30 червня Порошенка мали допитати у ДБР. Допит мав відбуватися у рамках провадження 62019000000000753. Раніше ексзаступник голови Адміністрації президента часів Януковича Андрій Портнов заявляв, що це провадження відкрили за його зверненням. Порошенка звинувачують у захопленні державної влади і невиконанні рішення суду під час призначення членів Вищої ради правосуддя (ВРП).

Водночас у ДБР повідомили, що це провадження стосується призначення Семочка.