Новини

Голова Гонконгу анонсувала відкликання законопроєкту про екстрадицію, що призвів до протестів

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Anthony Kwan / Getty Images

Голова адміністрації Гонконгу Керрі Лем анонсувала відкликання законопроєкту про екстрадицію, що спричинив кількамісячний громадський протест у підпорядкованому Китаю місті. Про це повідомляє Reuters із посиланням на джерела, знайомі з подробицями.

Оголошення про відкликання документу відбулось на внутрішній зустрічі між китайськими та гонконгськими чиновниками. Офіційно подробиць відмови від законопроєкту, що дозволяє екстрадицію з Гонконгу в материковий Китай, не коментують.

Наразі незрозуміло, чи цей крок допоможе загасити кризу і припинити громадське протистояння в Гонконзі. Незважаючи на те, що відкликання законопроєкту було основною вимогою протестів, перша реакція на новину викликала скепсис. Багато протестувальників обурені через жорстокість працівників поліції і кількість арештів, яка сягнула тисячі. Інші вимоги — відмова від терміну «бунт» щодо мітингів, звільнення заарештованих активістів, незалежне розслідування зловживань з боку поліції і право Гонконгу обирати свій уряд демократичним шляхом.

«Занадто мало і занадто пізно», — прокоментував новину про відкликання законопроєкту один із лідерів протесту Джошуа Вонг.

Гонконгські чиновники сходяться в тому, що більшість протестувальників давно забули про суть законопроєкту і переважно стурбовані сутичками з поліцією, тож навряд чи підуть з вулиць, поки не будуть виконані інші вимоги.