Новини

Суд не дозволив громаді УПЦ МП володіти собором на Дніпропетровщині

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Собор Різдва Пресвятої Богородиці

Господарський суд Дніпропетровської області вирішив, що релігійна громада Української православної церкви (Московського патріархату) не має права володіти собором Різдва Пресвятої Богородиці у селі Мала Петриківка.

Про це пише Радіо Свобода з посиланням на представника обласної та місцевої влади в суді Максима Карманнікова.

«Далі селищна рада, діючи за процедурою, має визнати за собою право власності на це майно. Процедура приблизно така: спершу церква береться на облік як безхазяйне майно, потім розміщується оголошення в ЗМІ, що розшукується власник. Якщо упродовж року власник із документами не оголосить про себе, то далі селищна рада має звернутися до суду про визнання за нею права власності», — розповів Карманніков.

Місцева влада стверджує, що релігійна громада УПЦ (МП) захопила пам’ятку і територію біля неї.

Собор Різдва Пресвятої Богородиці є памʼяткою архітектури національного значення. Останнім часом він перебуває в напівзруйнованому стані. Представник Дніпропетровської ОДА раніше заявляв, що «в церкви немає власника або власник невідомий». Громада УПЦ МП заявляла, що церква належить їй.

У Дніпропетровському обласному центрі з охорони історико-культурних цінностей вважають, що собор належить селищній раді Малої Петриківки, повідомляє Радіо Свобода.