Тексти

Рахунки уряду порожні, усі кажуть, що час «вмикати верстат». Це правда? Що це означає? І які будуть наслідки — курс долара виросте?

Автори:
Оксана Коваленко, Гліб Гусєв
Дата:

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Наприкінці року (НЕСПОДІВАНО!) зʼясувалося, що в уряду багато витрат і зовсім немає грошей. Ще в червні 2020-го Міжнародний валютний фонд пообіцяв Україні 5 мільярдів доларів, у кілька траншів. Два з лишком мільярди він перерахував одразу, а залишок пообіцяв виділити після того, як Україна виконає свої зобовʼязання. Оскільки свої зобовʼязання Україна провалила — грошей не буде. Україна залишилася з дефіцитом бюджету, який уряд збирається покрити за допомогою «друкарського верстата». Як він це робитиме і чим це загрожує — на прохання «Бабеля» пояснює Євген Дубогриз, асоційований експерт CASE Україна, в 2015—2019 роках заступник директора департаменту фінансової стабільності Національного банку України.

У скарбниці справді немає грошей?

Так. Їх немає настільки, що вчора уряд передумав підвищувати зарплати вчителям, викладачам та науковцям — це підвищення запланували ще за часів премʼєр-міністра Володимира Гройсмана. Ситуацію міг би врятувати транш Міжнародного валютного фонду, але грошей цього року не буде, тому що вимог МВФ Україна не виконала.

Пандемія не робить ситуацію простішою. По-перше, уряд обмежив роботу бізнесу. По-друге, президент пообіцяв допомогти ФОПам (на це піде близько 10 мільярдів гривень з бюджету) та малому бізнесу (по 8 тисяч гривень на кожного працівника підприємства); компенсувати бізнесу, який страждає від локдауну, виплати Єдиного соціального внеску (120 тисяч юридичних осіб отримають загалом майже півтора мільярда гривень з держбюджету), анулювати податкову заборгованість тим людям, у яких вона не перевищує 3 060 гривень (це близько 4 мільйонів громадян). Також введуть податкові канікули.

Це означає, що надходжень до бюджету не буде, а витрати з бюджету збільшаться.

Що означає «увімкнути верстат»?

Так називають схему, коли НБУ і Міністерство фінансів генерують гроші «з повітря» (тобто гроші, які не забезпечені ні резервами НБУ, ні зростанням виробництва), щоб покрити дефіцит бюджету.

Яких наслідків нам чекати? Буде інфляція (зростуть ціни)? Зросте курс долара?

Так. Якою саме буде інфляція — у цьому експерти розходяться. Чи виросте курс долара до гривні, передбачити складно. Курсів долара насправді є два: один міжбанківський (на міжбанківському ринку) і один роздрібний (в обмінних пунктах). Міжбанківський курс залежить від безлічі факторів. Роздрібний курс привʼязаний до міжбанківського законодавчо, але іноді він «відривається» — коли українці чують кризу і скуповують долари в обмінних пунктах. Що буде відбуватися в 2020—2021 роках, можна лише здогадуватися.

NurPhoto / Contributor / Getty Images

А можна наповнити казну і при цьому не друкувати гроші?

Міністерство фінансів може позичити гроші за кордоном: розмістити облігації не на внутрішньому ринку (ОВДП), а на зовнішньому (тоді їх називають «євробонди»). Цей варіант теж не можна назвати ідеальним: Мінфіну доведеться платити більший відсоток за такими облігаціями.

Я заплутався. Можете пояснити на якомусь прикладі?

Спустимося з рівня країни до рівня сімʼї. Якщо людина втратила роботу, а гроші їй потрібні, вона може:

Сусід нам грошей не дає, тому що ми його часто обманювали. Банки не дають грошей, тому що ми обманювали сусіда. Залишається або позичити у «Швидкогроші», або малювати купюри самому. І навіть якщо ми зможемо швидко знайти роботу, то зарплату ми все одно отримаємо через місяць, а за комуналку платити треба вже зараз.

Тобто все погано? А оптимістичний сценарій у нас є?

Усе погано. Оптимістичний сценарій виглядає так: Україна просто зараз розміщує євробонди на 3—4 мільярди доларів під великий відсоток. У грудні й січні 2021 року виконує всі умови МВФ: повертає до життя антикорупційну реформу, зберігає незалежність НБУ і НАБУ, і багато іншого. Після цього, десь у лютому МВФ перераховує Україні транш. Україна з часом викуповує назад свої дорогі євробонди і розміщує дешеві (під низький відсоток). Затихає пандемія. Економіка набирає темпів. Після цього країна вчиться жити за статками, перестає витрачати з бюджету більше, ніж заробляє, і роки через три зводить його без дефіциту (або з дефіцитом на рівні 1—2 відсотки). Україна розплачується за боргами МВФ.

«Це найоптимістичніший сценарій, — каже Євген Дубогриз. — Він нереальний. Він з розряду «прилетит вдруг волшебник в голубом вертолете».