Новини

Колишній голова Верховного суду Всеволод Князєв залишається під вартою. Він оскаржував своє затримання

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Вищий антикорупційний суд визнав законним затримання вже колишнього голови Верховного суду Всеволода Князєва та залишив його під вартою.

Рішення суд ухвалив 17 травня.

Князєв оскаржував своє затримання і називав його «незаконним». За його словами, він сам сказав правоохоронцям, де лежать гроші, щоб вони їх не «шукали по шухлядах», — це нібито сприяння слідству. У підсумку суд визнав скаргу необґрунтованою, а затримання — законним.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура вже звернулась до Вищої ради правосуддя з проханням надати дозвіл суду на арешт Князєва.

Справа Всеволода Князєва

15 травня стало відомо, що Князєва спіймали на хабарі в майже $3 мільйони. Хабар був повʼязаний з рішеннями на користь бізнесмена Костянтина Жеваго у справі про Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат. У Верховному суді створили «бек-офіс» під керівництвом Всеволода Князєва — адвокатське обʼєднання за гроші допомагало, щоб судді ухвалювали потрібні рішення.

У 2002 році Жеваго придбав 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату в чотирьох компаній. У 2020 році колишні акціонери хотіли через суд повернути ці акції, однак суд їм відмовив. У 2022 році Апеляційний суд все ж визнав недійсним договір купівлі-продажу акцій комбінату. Щоб не допустити втрати акцій, на початку березня Жеваго звернувся до «бек-офісу» Верховного суду. Уже 19 квітня Верховний суд ухвалив рішення на користь Жеваго — визнав, що бізнесмен законно придбав Полтавський комбінат.