Новини

Разумков заявив, що санкції РНБО проти контрабандистів потрібно було вводити після затримань і рішення суду

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков, коментуючи введені санкції проти українських контрабандистів, зазначив, що обмеження потрібно вводити вже за результатами затримань і рішення суду.

Про це він заявив в ефірі «Україна 24».

«У рішенні [Ради нацбезпеки і оборони] були зазначені як іноземні суб’єкти господарської діяльності, щодо яких закон про санкції абсолютно коректно може діяти, так і громадяни України, які перебувають на території нашої держави. На мій погляд, якщо ми вводимо стосовно них якісь санкції, то це повинно бути вже за результатами затримання, вручення підозри, можливо, вже рішення суду. Сподіваюся, що незабаром, може, сьогодні-завтра [4—5 квітня] це відбудеться», — наголосив Разумков.

Разумков підкреслив, що санкції повинні накладатися з дотриманням чинного законодавства. «З іншого боку, мої міжнародні колеги говорять про ще одну важливу реформу — це верховенство права, життя за законом. Якщо громадяни порушили цей закон, то вони не повинні бути відстороненими від виконання своїх обов’язків, а повинні нести відповідальність у рамках адміністративного кодексу, а скоріш за все, кримінальну відповідальність за свою діяльність. Щодо громадян України [у випадку із санкціями за контрабанду], ми повинні діяти в рамках Кримінально-процесуального кодексу», — сказав він.

Водночас спікер наголосив, що за умови подолання контрабанди у країні держбюджет отримав би близько 100 мільярдів гривень на рік.

Зазначимо, раніше Разумков відмовився підтримати санкції проти нардепа ОПзЖ Тараса Козака та його телеканалів. Спікер парламенту пояснював це рішення тим, що не було представлено додаткової інформації про фінансування тероризму.