Новини

Байден дав першу пресконференцію як президент: готовий вдруге балотуватися і заявив про авторитаризм у Росії

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Al Drago / Stringer

Президент США Джо Байден у четвер, 25 березня, провів першу офіційну конференцію у Білому домі. Він обговорив такі теми, як імміграція, інфраструктура, контроль над зброєю і міжнародні відносини. Окрім цього, Байден заявив, що має намір боротися за переобрання на пост президента США у 2024 році — йому тоді буде 82 роки.

Президент США поставив нову мету по вакцинації у країні від коронавірусу — 200 мільйонів доз за 100 днів президентства.

Серед міжнародних питань на пресконференції була порушена проблема виведення американських військ з Афганістану. Байден заявив, що США буде складно виконати зобовʼязання вивести всі свої війська з Афганістану до 1 травня. Разом з тим, він додав, що не може уявити собі американські війська в Афганістані у наступному році.

Щодо відносин США і Китаю, Байден зазначив, що добре знає лідера країни Сі Цзіньпіна і конкуренція з Китаєм є великомасштабним викликом, а для перемоги у ній необхідні серйозні інвестиції у наукові дослідження і виробництво.

Окремо президент США наголосив на необхідності твердої позиції в питанні про порушення Пекіном прав людини.

Відповідаючи на питання про політику Вашингтону щодо Північної Кореї і, зокрема, про недавні ракетні запуски, які здійснила КНДР, Байден нагадав про значення дипломатії у вирішенні проблеми і наголосив на необхідності денуклеаризації Корейського півострова.

Окремо Байден вказав, що, хоча Росія не говорить більше про комунізм, вона говорить замість цього про авторитаризм — систему, у якій основні рішення приймає одна людина.

Що стосується проблеми міграції, то Байден підкреслив, що найкращий спосіб її вирішити — це звернутися до невирішених проблем в країнах, звідки мігрують.

Запитань про Україну, розмову із Володимиром Зеленським, яка досі не відбулась, та про «Путіна-вбивцю» не було.