Новини

WP: Байден готує черговий економічний план на кілька трильйонів доларів. Йдеться про створення робочих місць та підтримку інфраструктури

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Ted Eytan / Flickr

Адміністрація президента США Джо Байдена готує черговий безпрецедентний план, що передбачає бюджетні видатки на 3 трильйони доларів. Проєкт, зокрема, направляє видатки на створення робочих місць, модернізацію інфраструктури, роботу безкоштовних комунальних коледжів та закладів догляду за немовлятами.

Про це пише The Washington Post з посиланням на джерела, обізнані з деталями президентського плану.

Про напрацювання Білого дому наразі офіційно не повідомляли, однак його оцінюють як центральну частину стратегії Байдена Building Back Better, покликаної знизити ризики для населення в ході ймовірних майбутніх катастроф і потрясінь.

Попередній план видатків Байдена, націлений на боротьбу з наслідками коронавірусної кризи, обмежився лише $1,9 трлн. Після ухвалення цієї програми, що також передбачала виплату $1,4 тис. кожному американцю, президент стикнувся з тиском як з боку республіканців, що не підтримали план, так і з боку власної Демократичної партії.

Крім того, новий план передбачає збільшення податків, що точно розізлить Республіканську партію та перетворить просування законопроєкту на сувору законодавчу боротьбу. Тим не менше, зусилля з відстоювання плану в обох палатах парламенту сформулюють для президента чіткий порядок денний.

Якщо Байдену вдасться провести проєкт вливань в інфраструктуру та економіку на суму в кілька трильйонів, це зможе визначити майбутнє його президентства. Інакше Байдену доведеться відмовитись від більшої частини своїх обіцянок та розчарувати виборців.

Як зазначив колишній губернатор Пенсильванії Ед Ренделл, що є палким прибічником державної підтримки інфраструктурних проєктів, востаннє бюджетне фінансування вони отримували за президентства Дуайта Ейзенхауера, тобто понад 60 років тому.

«Це може зробити для американської промисловості та створення нових робочих місць більше, ніж будь-що інше. Це має вирішальне значення не лише для надбань Байдена, але і для надбань американського уряду в наступне десятиліття. Це визначний момент для країни», — сказав Ренделл.