Новини

МОЗ змінив підхід до збору статистики щодо коронавірусу: Ляшко пояснив деталі

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Міністерство охорони здоров'я України

Міністерство охорони здоров’я змінило підхід до збору статистики щодо захворюваності на коронавірус, оскільки виявило певні проблеми. Тому зараз щодоби реєструють набагато меншу кількість нових випадків COVID-19, але кількість госпіталізацій лишається приблизно на попередньому рівні.

Про це заявив заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко в інтерв’ю LB.ua.

«Організації, які працюють із великим масивом даних, виявили певні проблеми у статистиці. Ми провели круглий стіл, зокрема під егідою YouControl, зібрали всіх аналітиків, послухали їхні пропозиції та змінили підхід до збору інформації. Тому десь від середини грудня кількість госпіталізацій у статистиці стала більшою. Тепер вона краще відображає реальну картину», — розповів він та уточнив, що йдеться про зростання кількості госпіталізацій з двох до трьох тисяч.

За словами Ляшка, раніше статистику передавали через екстрене повідомлення в електронну систему спостереження за захворюваністю, якою оперує Центр громадського здоров’я.

«Могло бути таке, що екстрене повідомлення приходило тоді, коли людина захворіла, а потім, коли відбувалася госпіталізація, екстрене повідомлення вже не надсилалося і госпіталізація не потрапляла до статистики», — пояснив головний санлікар і додав, що нині МОЗ перейшов на MedData, де підтверджується безпосередньо факт госпіталізації станом на 18:00.

Також він зазначив, що тепер фіксується і факт виписки пацієнта, а не тільки факт одужання — відповідно, і факт перебування на ліжках.

Окремо Ляшко повідомив, що зараз державні лабораторії завантажені менше ніж на 40% від потужності, «а деякі навіть менше ніж на 20%».

«Кардинально змінилося ставлення людей до коронавірусної хвороби. Раніше тільки-но ГРВІ або хтось у родині контактний — усі хотіли протестуватися. А зараз люди не роблять тести, навіть якщо є специфічні симптоми: втрата нюху і смаку. Телефонують своєму лікарю, той розпочинає лікування — і все. Люди думають: “А навіщо мені цей тест? Що він змінить?” Але ми наголошуємо на тому, що тест робити треба. Сьогодні тест можна зробити в державних і комунальних лабораторіях, безкоштовно і без черги», — наголосив він.