Новини

НАБУ: Призначення керівника бюро і проведення аудиту через рішення КСУ будуть «поза правовим полем»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Гонтар Володимир / УНІАН

У Національному бюро розслідувань закликали негайно вирішити конституційну кризу, оскільки через рішення Конституційного суду призначення керівника бюро та незалежний аудит у відомстві будуть поза законом. Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

У бюро нагадали, що у вересні КСУ визнав неконституційними деякі норми закону про НАБУ, які стосуються повноважень президента. І хоча це рішення не скасовує факт утворення та функціонування НАБУ і не ставить під сумнів статус бюро як державного правоохоронного органу, але воно містить загрози для його повноцінної роботи в майбутньому.

У відомстві наголошують, що через визнання неконституційними повноважень президента, передбачених цим законом, менше ніж за півтора місяця поза правовим полем опиняться такі питання:

«Розглядати ситуацію потрібно в більш широкому контексті, ніж врегулювання правових засад функціонування НАБУ. Адже за нинішніх умов існує ризик того, що будь-який з антикорупційних органів може бути знищений через політичні рішення КСУ», — підкреслили у відомстві.