Новини

Мінцифри: Місцева влада заважає розвитку мобільного звʼязку в Україні через «страшилки» про 5G

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Mario Caruso / Unsplash

Міністерство цифрової трансформації поскаржилося на місцеву владу, яка зриваює розвиток мобільного звʼязку в країні та ведеться на теорії змов, заважаючи встановлювати вишки 4G та 5G.

У відомстві кажуть, що цими страшилками про поширення коронавірусу через вишки керуються влади Броварів (Київська область) і Маріуполя (Донецька область). На фіктивну шкоду вишок також посилається керівництво Управління охорони здоровʼя Івано-Франківської міської ради та керівництво Центральної районної лікарні Києво-Святошинського району.

«Радіофобія — не жарт: вона дедалі частіше стає на заваді розвитку мобільного зв’язку в Україні. І йдеться не лише про очікуваний 5G, але і про 4G, який вже став звичним [...]. Коли звичайна людина побоюється радіохвиль, це її особиста позиція [...]. Інша справа, коли радіофобію сповідують представники влади, які здатні своїми діями перешкоджати розвитку сучасних технологій в країні», — заявили у відомстві.

У Мінціфри зазначають, що безвідповідальність і дурість подібних рішень влади може заподіяти реальну шкоду. «Без якісного мобільного звʼязку в нелегкий карантинний період неможливо вчасно додзвонитися до лікаря, взяти участь у відеоконференції або отримати завдання для навчання», — пояснили в міністерстві.

У Мінціфри знову заявили, що базові станції мобільного звʼязку, що встановлюються українськими операторами, не шкідливі для людей, тварин і рослин. Норми випромінювання в Україні встановлені в 10—100 разів суворіше, ніж в Європі та США.