Новини

Білоруських опозиціонерок Тихановську, Колесникову та Цепкало номінували на премію Сахарова

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Veronica Tsepkalo / Facebook

Колишню кандидатку у президенти Білорусі Світлану Тихановську та її соратниць — опозиціонерок Марію Колесникову та Вероніку Цепкало номінували на отримання премії Сахарова від Європарламенту.

Номінувала їх група соціал-демократів, яка налічує 146 європарламентарів.

«Відважні жінки Білорусі на чолі зі Світланою Тихановською, Марією Колесниковою і Веронікою Цепкало — наші номінанти на премію Сахарова цього року», — йдеться у заяві групи.

Водночас журналіст Рікард Йозвяк зазначив, що жінки мають високий шанс перемогти цього року, оскільки їх підтримують і інші групи в Європарламенті, зокрема і найбільша «Європейська народна партія».

Світлана Тихановська після президентських виборів виїхала до Литви. До цього її тривалий час не випускали з будівлі ЦВК, де вона навіть записала звернення під примусом із закликом не виходити на вулиці. Вероніка Цепкало разом із чоловіком Валерієм Цепкалом, якого не зареєстрували на виборах президента, виїхала з країни після виборів спочатку до Росії, потім до України, а наразі подружжя перебуває у Польщі. Марія Колесникова до кінця перебувала у Білорусі, наразі вона сидить у СІЗО.

Премію Сахарова «За свободу думки» щорічно вручає Європейський парламент. Минулого року її отримав Ільхам Тохті — правозахисник, який виступав за права уйгурів на території Китаю, але отримав довічне увʼязнення. У 2018 році лауреатом став Олег Сенцов, який на той момент оголосив голодування у російській вʼязниці.