Новини

Місцеві вибори: в Україні стартувала виборча кампанія. До голосування залишилося 50 днів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Brendan Hoffman / Getty Images

В Україні в суботу, 5 вересня, офіційно стартувала виборча кампанія в рамках місцевих виборів, призначених на 25 жовтня.

Центральна виборча комісія, закликала громадян перевірити себе в списках і змінити місце голосування (до 10 вересня), якщо це необхідно. До голосування залишилося 50 днів.

Ці вибори пройдуть за новим Виборчим кодексом, який набув чинності з 1 січня 2020 року. Вони пройдуть на новій територіальній основі. Для цього ЦВК сформувала 532 територіальних виборчих комісій. Вперше пройдуть вибори в Окремі територіальні громади (ОТГ).

В ОТГ з кількістю виборців до 10 тисяч депутатів (сільської, селищної, міської рад) будуть обирати за мажоритарною системою в багатомандатних округах. У кожному такому окрузі можна обрати не менше за двох і не більше ввід чотирьох депутатів.

Вибори пройдуть з дотриманням ґендерної квоти. Серед кожних пʼяти кандидатів у списку — не менше від двох жінок.

Партії повинні повідомити ЦВК про участь у виборах до 6 вересня включно. Висування кандидатів буде проходити з 15 до 24 вересня. 2 жовтня — оприлюднення інформації про реєстрацію кандидатів у депутати. З цього дня кандидат має право на офіційну агітацію. З 15 жовтня — розсилка іменних запрошень виборцям.

24 жовтня — день тиші (заборона на агітацію), а 25-го — самі вибори. Підсумки виборів будуть відомі 6 листопада.