Новини

Невелике прадавнє плем’я з островів Індії ризикує вимерти через коронавірус. Наразі інфіковано до п’ятої частини всіх його членів

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Pitt Rivers Museum, Oxford

Корінне плем’я Андаманських островів Індії, яке налічує всього близько 50 осіб, під загрозою вимирання через коронавірус — наразі хворіють п’ята частина його членів. Експерти побоюються, що племена сусідніх островів на черзі.

Про це повідомляє NBC News.

Наразі щонайменше 10 членів племені з народності Великого Адаману інфіковані, проте в жодного з них немає симптомів. Більшість хворих — підлітки. Загалом на Андаманських і Нікобарських островах, що в Бенгальській затоці, позитивний результат тесту на коронавірус отримали близько 3 тисяч осіб із 400-тисячного населення.

За даними британської благодійної організації Survival International, що опікується правами корінних народів у всьому світі, племʼя перебуває у важкому становищі.

«Це викликає велике занепокоєння, оскільки вони настільки вразливі й мають дуже багато інших проблем зі здоров’ям. Вони вже втратили надто багато як спільнота», — сказала представниця організації Софі Ґріґ, маючи на увазі епідемію туберкульозу в племені.

Плем’я Великого Адаману налічувало близько 5 тисячі членів до британської колонізації у ХVIII столітті. Нові хвороби на кшталт грипу, кору та сифілісу, які принесли іноземці, швидко скоротило чисельність автохтонного населення, яке відносять до негритосів — групи темношкірих і невисоких народів Південно-Східної Азії.

Індійська лінгвістка Анвіта Аббі вважає, що плем’я зі своєю прадавньою мовою та культурою є однією з найдавніших людських спільнот, які не можна втратити. Пращури Великого Адаману приплили на індійське узбережжя з Африки близько 70 тисяч років тому. Дотепер нащадки стародавніх племен не були інтегровані в суспільне життя Індії.

На переконання Аббі, інші споріднені племена теж перебувають під загрозою вимирання, оскільки можуть підхопити коронавірус від браконьєрів, мандрівників і навіть соцпрацівників, які навідуються до віддалених місць проживання корінних народів.

«Найкраще, що можна зробити, — це залишити їх у спокої», — сказала лінгвістка.

Досі немає жодних доказів того, що будь-яка етнічна група має більший ризик ускладнень хвороби, оскільки сам коронавірус є для людей новим. Але корінні народи, які не мають належного доступу до якісного харчування, медицини та сучасних технологій, ризикують стикнутися з довготривалими наслідками вірусу.