Новини

МВС ініціювало зміни до Виборчого кодексу: хоче скасувати можливість голосування не за місцем прописки

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Міністерство внутрішніх справ ініціювало зміни до Виборчого кодексу.

Про це у п’ятницю, 21 серпня, заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

«Зараз термін охорони виборчих дільниць — за 8 днів до виборів. І це дуже складно — в нас немає такої кількості особового складу, щоби забезпечити це. Тому ми будемо виходити з ініціативою, щоби було як в попередньому законі — три дні», — розповів він.

За словами Авакова, відповідна ініціатива вже внесена до Верховної Ради — її розглядає комітет ВР.

Окрім цього, міністр наголосив на необхідності скорегувати деякі положення законодавства щодо перереєстрації людей напередодні виборів — «тобто те, що прийшло на зміну відкріпним талонам».

«Якщо хтось живе у Василькові, а на момент виборів пішов і перереєструвався десь у Броварах, тому що там подруга балотується в мери, наприклад. Щоб припинити таке, ми даємо одну маленьку поправку», — наголосив Аваков.

Очільник МВС повідомив, що в деяких регіонах почалася «неадекватна активність».

«Побудова мереж, використання підкупу виборців тощо. Ми дуже розраховуємо, що пара-трійка публічних покарань таких діячів призведе до того, що баланс у системі буде збережено й використання мереж не буде реалізовано. У всіх інших випадках, після консультацій із ЦВК і з громадянською мережею «ОПОРА», ми бачимо, що можемо забезпечити чесні, прозорі, адекватні вибори», — резюмував міністр.