Новини

Велика Британія і Євросоюз засудили дії влади Білорусі проти громадян

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

@nexta_live / Telegram

Велика Британія і Євросоюз засудили дії влади Білорусі проти протестувальників.

Премʼєр-міністр Сполученого королівства Борис Джонсон назвав дії силовиків і заяви Олександра Лукашенка антидемократичними, передає Reuters.

«Насильство, яке ми бачили в Білорусі вночі, і спроби білоруської влади придушити протести абсолютно неприйнятні. Раніше ми неодноразово ясно давали зрозуміти, що серйозно стурбовані антидемократичними діями, в тому числі затриманням опозиційних кандидатів, мирних протестувальників і журналістів. Ми знову висловлюємо свою стурбованість владі Білорусі після цих протестів», — сказав премʼєр.

У спільній заяві віцепрезидента Євросоюзу Жозепа Боррелля і комісара з питань сусідства та розширення Олівера Вархелі йдеться про те, що Центральна виборча комісія оприлюднила сфальсифіковані дані.

«Важливо, щоб ЦВК опублікувала результати, що відображають вибір білоруського народу. Тільки дотримання прав людини, демократії та вільних і справедливих виборів гарантує стабільність і суверенітет», — сказано в заяві.

В ЄС нічні зіткнення також назвали неприйнятними і закликали владу країни відпустити всіх затриманих активістів і опозиціонерів.

«Ніч виборів була затьмарена непропорційним і неприйнятним насильством держави проти мирних демонстрантів. Як повідомляється, внаслідок цього один громадянин загинув, багато хто дістав поранення. Ми засуджуємо насильство і закликаємо до негайного звільнення всіх затриманих минулої ночі. Білоруська влада повинна забезпечити повагу до фундаментального права на мирні зібрання», — йдеться в повідомленні.