Новини

Німеччина, Франція та Польща просять керівництво Білорусі провести чесні вибори і звільнити політвʼязнів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Радыё Свабода / Twitter

Міністерства закордонних справ Німеччини, Франції та Польщі опублікували спільну заяву, в якій закликають керівництво Білорусі провести чесні вибори президента.

Країни стурбовані переслідуванням опозиційних політиків, активістів і конкурентів Олександра Лукашенка на виборах. Вони закликають допустити незалежних спостерігачів, щоб ті моніторили процес волевиявлення.

«Напередодні президентських виборів ми рішуче захищаємо право білоруського народу на здійснення своїх основних свобод, в тому числі виборчих прав, і підтримуємо незалежність і суверенітет Республіки Білорусь. Тому ми стурбовані тим, що ні бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини, ні Парламентська асамблея ОБСЄ, ні Рада Європи не мали можливості спостерігати за виборчим процесом. Ми закликаємо білоруську владу провести президентські вибори вільно і справедливо», — йдеться в заяві.

Крім цього, країни закликають керівництво республіки звільнити всіх політичних вʼязнів, не використовувати силовиків проти громадян під час протестів і мітингів, а також поважати волю народу.