Новини

Зеленський підписав закон про вступ дітей з окупованих територій до вишів без ЗНО

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Пресслужба Офісу президента України

Президент Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо особливостей вступу до закладів вищої освіти абітурієнтів з окупованих територій Донбасу та Криму.

Про це повідомили в Офісі президента.

Зеленський сам ініціював це внесення змін до законодавства.

«Ми боремося за молодь на тимчасово окупованих територіях, за їхній розум і талант. Тому потрібно максимально заохочувати таких випускників переїжджати на підконтрольну Україні територію, вступати в наші заклади освіти, навчатися в українській системі освіти», — наголосив Зеленський.

Про які зміни йдеться?

Підписаний Зеленським закон розширює права вступу до вишів абітурієнтів з тимчасово окупованих територій Криму, Донбасу та населених пунктів, що перебувають на лінії зіткнення. Зокрема, вони зможуть вступити до будь-якого закладу вищої освіти за квотою, розмір якої визначає Міністерство освіти і науки.

Для зазначеної категорії абітурієнтів вступ відбуватиметься за результатами вступних іспитів або на основі ЗНО — за власним вибором. Раніше вступ за квотою передбачався лише для жителів тимчасово окупованого Криму та Севастополя й тільки до обмеженого переліку закладів вищої освіти.

Закон передбачає:

Закон набуває чинності на наступний день після опублікування. Верховна Рада ухвалила закон 3 липня, але зі сварками між депутатами від «Слуги народу» та «Європейської солідарності».