Новини

Систему життєзабезпечення для скафандрів NASA створить штучний інтелект

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

NASA / Joel Kowsky

Американська інженерна компанія Jacobs за допомогою штучного інтелекту (AI) спроєктує частину компонентів астрорюкзака скафандра xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit), який відповідає за систему життєзабезпечення астронавта. Саме ці скафандри будуть використовувати в місячній місії NASA Artemis, запланованій на 2024 рік.

Про це пише Wired.

NASA представило прототип xEMU для робіт на поверхні планет у жовтні 2019 року. На презентації йшлося, що скафандр розрахований на роботу при температурі від -121 до +121 градусів за Цельсієм, а його структура дозволяє космонавту виконувати більше рухів (нахилятися, піднімати руки і повертати торс), ніж попередні версії. Взагалі, це перше значне оновлення костюма за останні 40 років.

На презентації зазначали, що рюкзак керує живленням, звʼязком, подачею кисню і регулюванням температури скафандру. Також стало відомо про залучення програмного забезпечення зі штучним інтелектом, який має пропрацювати кілька проєктів конструкцій компонентів рюкзаку і костюма в цілому.

У Jacobs заявили, що штучний інтелект набагато швидше і краще розробить проєкти, ніж навчена людина. Софт на його базі одночасно згенерує кілька дизайнерських моделей, потім обʼєднає їх і вибере кращі варіанти.

Головні критерії для проєктів — система життєзабезпечення повинна бути безпечною і досить легкою. Також вона має витримувати температурні перепади.