Новини

Активісту Стерненку повідомили про підозру в умисному вбивстві

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Активісту Сергію Стерненку повідомили про підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї (ч. 1 ст. 115, ч. 2 ст. 263 КК).

Про це активіст повідомив у своєму Facebook. Він опублікував фотографію прокурора та слідчого, який зачитує підозру.

«Не було вбивства, а була необхідна оборона, що слідчий раніше сам і визнав, коли повідомив про підозри нападникам. По ножу є декілька експертиз які встановлюють що він не є холодною зброєю. Читає підозру слідчий Дмитро Кувачов, поруч стоїть прокурор Микола Бозовуляк», — написав активіст.

Під будівлею СБУ в Києві, куди сьогодні Стерненко був викликаний на допит, проходить акція підтримки активіста. Люди скандують біля будівлі «Ганьба!» та «Аваков чорт!» Вони закликали «плювати в обличчя» журналістам видання «Страна», «Шарий.net», NewsOne і «112 Україна» при зустрічі, оскільки ці канали ведуть активну інформаційну кампанію проти Стерненка.

У СБУ визнали, що на Стерненка напали 25 травня 2018 року в Одесі і був факт самозахисту, але його «подальші дії ставлять під сумнів вищезгадану версію».

«Можна говорити про те, що Іван Кузнєцов і Олександр Ісайкул [нападники] мали на меті залякати і нанести тілесні ушкодження Стерненку. Тому дії нападників слідчими були кваліфіковані за ч. 4 ст. 296 [хуліганство]. Захищаючись, громадський активіст лівою рукою прикривався від ударів, а правою — наносив удари ножем [...]. Зазначаємо, що такі дії Стерненка можуть відповідати поняттю необхідна оборона. Однак його подальші дії ставлять під сумнів таку версію. Оскільки Кузнєцов зник з місця події і напад на Стерненка вважається закінченим — його життю і здоровʼю вже нічого не загрожувало. Однак Стерненко побіг за Кузнєцовим, наздогнав його і наніс кілька поранень, зокрема, удар ножем в серце, який і призвів до смерті», — сказано в повідомленні СБУ.