Новини

США відмовилися розсекретити супутникові знімки у справі MH17

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

Dean Mouhtaropoulos / Getty Images

Сполучені Штати Америки не стали надавати супутникові дані в рамках розслідування справи про збитий над Донбасом літак компанії Malaysia Airlines у 2014 році.

Про це стало відомо під час суду у Нідерландах, повідомляє BBC.

Прокуратура Нідерландів відправила запит у США ще в 2014 році. Вона попросила розсекретити знімки супутника, на яких, ймовірно, зображений момент пуску ракети по «Боїнгу».

Однак цього не сталося. У відповідь на запит Вашингтон надіслав меморандум, в якому є опис знімків і технічна інформація. Після цього прокурор Нідерландів у справах тероризму отримав можливість особисто ознайомитися з засекреченими знімками і порівняти їх з описом в меморандумі.

На засіданні 8 червня, суддя сказав, що «інформація в меморандумі підтверджується іншими джерелами, з якими він [прокурор] ознайомився».

В результаті меморандум і висновок прокурора Нідерландів у справах тероризму долучили до матеріалів справи. Але самі знімки залишилися засекреченими. Представник розслідувальної групи Bellingcat Христо Грозев вважає, що США не хоче ділитися ними, оскільки «це розкриє технічні можливості супутників».

8 червня у справі про збиття над Донбасом літака МН17 розпочався другий блок слухань. Він триватиме з 8 червня до 3 липня. Попередній блок завершився 23 березня 2020 року.