Новини

У Тбілісі силовики зачистили табір протестувальників під будівлею парламенту

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

David Mdzinarishvili \ TASS via Getty Images

У Тбілісі силовики зачистили табір протестувальників на території парламенту, який ті блокували з вимогою призначити дострокові вибори.

В операції брали участь додаткові сили та спецназ, які тіснять протестувальників. За підтримки поліції до парламенту підігнали машини з водометами. Після декількох хвилин протистояння правоохоронці почали застосовувати водомети.

Врешті-решт, бійці спецназу зачистили наметовий табір, розташований перед будівлею парламенту Грузії, і звільнили всі входи до будівлі. Протестувальників також витіснили з проспекту Руставелі, але частина з них залишається на площі перед парламентом. На місці працівники міської служби благоустрою прибирають з вулиці сміття.

Чому у Грузії знову протестують?

14 листопада парламент на чолі з правлячою партією «Грузинська мрія» не зміг проголосувати за законопроєкт про проведення парламентських виборів у 2020 році за пропорційною системою з нульовим виборчим барʼєром.

Після літніх протестів лідер «Грузинської мрії» Бідзіна Іванішвілі пообіцяв задовольнити вимоги мітингувальників та ухвалити цей законопроєкт, а також ліквідувати мажоритарну систему на парламентських виборах. Однак під час розгляду законопроєкту 14 листопада за проголосував лише 101 депутат зі 150, чого виявилося недостатньо. При цьому велика частина «Грузинської мрії» відмовилась підтримати документ. Це викликало масові протести у столиці Грузії.