Новини

Епіфаній заявив, що на найближчому засіданні синоду розглянуть конфлікт у церкві

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Синиця Олександр / УНІАН

24 травня відбудеться засідання Священного синоду. На ньому мають обговорювати конфлікт у церкві. Про це в інтервʼю ВВС News Україна розповів предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній.

«Загалом на Священному синоді буде обговорюватися загальний стан справ у нашій церкві та, можливо, буде дана оцінка тим діям, які до цього часу були звершені. На Священному синоді будуть розглядатися різні питання і будуть винесені певні рішення, які стосуються нашої єдності. Бо я як предстоятель і Священний синод покликані все робити задля того, щоб у церкві панували єдність і мир. Ми не будемо нічого робити з того, що руйнує нашу єдність», — зазначив Епіфаній.

Він також додав, що на синоді не планують розглядати зміни до статуту або відправку Філарета на покій, про що заявляв сам патріарх.

«Я як предстоятель захищав патріарха Філарета. І завдяки моїй позиції йому залишили місто Київ і все те, чим він керує зараз. Велися певні дискусії серед архієреїв, які були присутні на Священному синоді, щодо його статусу. А саме пропонували, щоб він керував парафіями в Київській області, а не в столиці», — сказав Епіфаній.

На питання журналіста, чи можуть у Філарета «забрати» Київську кафедру чи Володимирський собор, Епіфаній порекомендував «не слухати плітки».

«Ніхто не намагається нічого «відібрати». Під час засідання Священного синоду це була моя чітка позиція: ми не просто залишаємо патріарху Володимирський собор і резиденцію на Пушкінській, а й залишаємо керування парафіями міста Києва. Розмови про те, що щось буде відбиратися, не відповідають дійсності», — наголосив Епіфаній.