Новини

«Не готовий виконувати ультиматуми». Митрополит Епіфаній відповів на звинувачення патріарха Філарета

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Палінчак Михайло / УНІАН

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній заявив, що спілкується з патріархом Філаретом і прислухається до його порад, але не буде виконувати всі його вимоги. У своїх рішеннях він покладається на Священний синод і не може одноосібно ухвалювати рішення. Про це глава ПЦУ сказав у інтерв’ю ВВС News Україна .

«Предстоятель покладається на Священний синод, архієреїв, вивчає їхні думки та приймає рішення, але не має права одноосібно змінювати положення статуту і Томосу, які були прийняті Вселенським патріархом і собором 15 грудня. […] Загалом я не ігнорував його [Філарета] думку, я часто з ним спілкувався та спілкуюсь. Але потрібно зрозуміти формат спілкування. Потрібно зрозуміти відмінність між порадами й ультиматумами. Спілкуючись з почесним патріархом Філаретом, я неодноразово на цьому наголошував — я готовий прислухатися до його порад», — сказав він.

Митрополит Епіфаній підкреслив, що «не готовий виконувати певні ультиматуми, бо є законно обраним на Обʼєднавчому соборі» предстоятелем. Він також наголосив, що розколу в ПЦУ немає.

«Протягом останніх днів лунало багато заяв, але в ПЦУ немає розколу. Ми поважаємо святійшого патріарха Філарета, який багато зробив, щоб українська церква стала автокефальною. Але думки окремих архієреїв не демонструють позицію всієї церкви.[…] Тому я прислухався, я спілкувався, але весь цей час певною мірою було навіть деяке приниження мене як предстоятеля церкви через тиск і вимоги, несумісні зі статутом і Томосом. Але, попри все це, я заради миру та єдності робив і надалі робитиму усе залежне від мене, щоб в нас все було добре», — сказав митрополит Епіфаній.