Новини

«Новая газета»: Москва відправила до Венесуели набитий доларами «Боїнг». У той же день Мадуро заявив, що виділить €1 млрд на розвиток країни

Дата:

Carlos Becerra / Bloomberg via Getty Images

В аеропорт Каракаса прибув вантажний Boeing 757-222 з Москви, який привіз готівкові долари уряду Ніколаса Мадуро за продаж частини національного золотовалютного запасу Венесуели. Про це пише «Нова газета» з посиланням на джерела.

Журналісти зафіксували, що Boeing 757-222 належить приватній авіакомпанії «Єрофей», зареєстрованій в Хабаровську. Цей борт у січні двічі літав з Москви у Каракас через Дубай з двома проміжними посадками: в Касабланці (Марокко) і Ешпаргуші (Кабо-Верде).

29 січня літак вилетів з московського аеропорту «Внуково» і попрямував в Дубай, а звідти — до Венесуели. Причому в січні це був вже другий політ російського літака в Каракас за таким самим маршрутом.

Автори статті припускають, що з Москви в Дубай було відправлено близько 30 тонн золота Центробанку Венесуели, яке зберігалося в Росії з 2011 року. Після продажу золота в ОАЕ на борт завантажили контейнери з готівковими доларами, які переправили до Каракаса.

«Наші джерела в Дубаї стверджують, що російський літак в аеропорту зустрічали інкасаторські броньовані машини Центрального банку Обʼєднаних Арабських Еміратів», — йдеться у публікації.

«Якщо весь золотий запас країни оцінювався в 365,7 тонни, то за межами Венесуели зберігалося 233 тонни золота», — додають автори статті.

Наголошується, що літак із готівкою прибув у Каракас 30 січня. У той же день опальний президент Ніколас Мадуро заявив, що виділить з бюджету €1 млрд на благоустрій держави.