Новини

«Щоб ми були вільними». Патріарх ПЦУ Філарет на зʼїзді «Батьківщини» подякував Порошенку за Томос

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Пресслужба президента України

Почесний патріарх Православної церкви України (ПЦУ) Філарет під час зʼїзду партії «Всеукраїнське обʼєднання «Батьківщина» подякував президенту Петру Порошенку за Томос і закликав український народ до єднання.

Він розповів про те, як був отриманий Томос про автокефалію, а також роль політиків, зокрема президентів країни у цьому процесі.

«Над цим багато попрацювала наша церква Київського патріархату. І президенти сприяли, починаючи з першого президента Леоніда Макаровича Кравчука, і Кучма писав листи Вселенському патріарху, і особливо Віктор Андрійович Ющенко. Але досяг мети нинішній президент Петро Олексійович Порошенко. Ми дякуємо всім президентам, які докладали зусиль для отримання Томосу», — сказав він.

«Якщо ми хочемо бачити в нашій країні свободу і незалежність, ми повинні бути єдині», — додав патріарх. Також він зазначив, що те, що глави держави сприяли в отриманні Томосу, було «турботою про єднання народу», а не втручанням у церковні справи.

«Я хочу, щоб ми всі були вільними. Там, де Бог — там завжди перемога, і Бог допомагає нам», — резюмував патріарх Філарет.