Новини

Голову УПЦ МП Онуфрія не пустять на обʼєднавчий Собор православних церков

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:

Мусієнко Владислав\УНІАН

Голова інформаційного управління Української православної церкви Київського патріархату Євстратій (Зоря) стверджує, що митрополита УПЦ МП Онуфрія не допустять до участі в обʼєднавчому соборі православних церков. Про це він сказав в інтервʼю «Главкому».

Євстратій нагадав, що Онуфрій і більшість інших ієрархів УПЦ МП не підписали звернення до Вселенського патріарха Варфоломія про надання автокефалії Українській церкві. «Уявімо собі, митрополит Онуфрій чи митрополит Антоній, які проти автокефалії і про це заявляють, таки прийдуть на Собор. Вони скажуть, що хочуть взяти участь. Вони ж архієреї? Саме так. З України? Так. Отже, скажуть вони, ми — члени Собору, і ми проти об’єднання, проти автокефалії. Вони не самі прийдуть, а приведуть 90 архієреїв Московського патріархату», — сказав він.

Тому, за словами Зорі, у соборі зможуть взяти участь лише ті архієреї, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням надати Томос про автокефалію, «а не всі архієреї, які є православними і перебувають на території України».

Він нагадав, що строки проведення собору залежать від рішення Варфоломія про надання Томоса. Його планують організувати в Софійському соборі в Києві.

Звернення до Варфоломія про надання Томосу підписали близько 10 архієреїв УПЦ МП, у тому числі архієпископ Олександр Драбинко та митрополит Черкаський Софроній. Глава Української автокефальної православної церкви митрополит Макарій не висуватиме свою кандидатуру на пост глави помісної Української православної церкви.