Новини

Reuters: ЄС вводить новий механізм санкцій за хіматаки. Вони будуть націлені на відповідальних осіб

Автор:
Анастасія Котова
Дата:

Netflix

Європейський союз збирається ввести новий механізм покарання за напади із застосуванням хімічної зброї. Санкції будуть націлені на людей, звинувачених у використанні заборонених боєприпасів, незалежно від їх національності, пише Reuters.

Правовий режим, заснований на французькій пропозиції по боротьбі c використанням хімзброї Росією і Сирією, дозволить Євросоюзу швидше вводити санкції щодо конкретних осіб у будь-якій точці світу, заморожуючи їх активи в ЄС і забороняючи вʼїзд.

«Це важливо, тому що ми зможемо додавати імена без тривалих дебатів. Ми можемо спробувати відстоювати певні права, а не просто видавати заяви», - заявив один з високопоставлених дипломатів ЄС, які беруть участь у переговорах.

Очікується, що посли 28 країн-членів ЄС затвердять режим на своєму щотижневому засіданні в середу без обговорення.

Заборонена 20 років тому у відповідності з міжнародним договором хімічна зброя, застосування якого почастішало останнім часом, стривожило західні уряди. Нещодавні випадки включають замах на російського подвійного агента Сергія Скрипаля і його дочку в березні в Солсбері.

Британія звинуватила росіян Олександра Петрова та Руслана Боширова в замаху на Скрипалів із застосуванням хімічного агента «Новачок». 27 серпня почали діяти нові санкції США проти Росії через отруєння у Солсбері.

Проте поки не відомо, чи запропонує Британія додати до списку двох росіян, обвинувачених в отруєнні Скрипалів. За словами дипломатів, це можливо, оскільки Британія не змогла переконати інші країни ЄС ввести нові санкції проти РФ через інцидент у Солсбері.