Тексти

На HBO вийшло інтервʼю з Володимиром Зеленським. Він (делікатно) розкритикував ЄС, Джо Байдена, Дональда Трампа і, звичайно, не забув про Петра Порошенка — головне в одному абзаці

Автори:
Євген Спірін, Катерина Коберник
Дата:

«Бабель»

Володимир Зеленський дав інтервʼю журналісту програми Axios, яка виходить на платформі НВО. Повну текстову розшифровку опублікував сайт президента. Президент майже сорок хвилин розповідав про успішні реформи в Україні, проблеми з вакциною від ковіду, помилки Петра Порошенка і олігархів. Переказуємо найголовніше в одному (великому) абзаці.

Перше питання [до Джо Байдена]: «Містере Президенте, чому ми досі не в НАТО?» Україна має потужну армію в Європі й захищає на сході країни не тільки українських громадян, а й європейських. Якби Україна була в НАТО, то не було б ескалації на сході. Ми вдячні Європі за допомогу, за санкційну політику і вдячні США. Санкції — це зупинило ескалацію [війни на Донбасі]. Ядерна зброя — це дуже погано. Якби вона була в Україні — мали б свої території. Трамп не тиснув на мене, і я ніколи такого не скажу, тому що я не просто громадянин. [Я] трохи [злий на Дональда Трампа]. Я хотів би долучити президента Байдена до «нормандського формату». Якби у 2014 році я був президентом, ми б усі вмерли в Криму, але не пустили туди «зелених чоловічків». Україна не є рівноправним членом Європейського Союзу — на це чітко вказали терміни вакцинації. Це дуже неприємно — відчувати, що ти стоїш з простягнутою рукою. Ми будемо домовлятися з усіма країнами, які нам зможуть поставити вакцину. Російська вакцина — один з проявів серйозної інформаційної війни. Ми сьогодні робимо багато реформ в Україні. Запустили роботу Антикорупційного суду. Повернули кримінальну відповідальність за незаконне збагачення чиновників, повноваження НАЗК, е-декларування, розглядається реформа СБУ. Майже закінчили реформу Генеральної прокуратури. Олігархи мають вплив на політику і всі партії в парламенті. Усі, хто втручався у вибори в Сполучених Штатах, повинні відповідати згідно з законодавством. «Штабу корупції» в Україні немає. Корупція є, ми з нею боремося і ми її поборемо. Якби не війна на сході, Україна «стрибала» б.