Тексти

Що подивитися у вихідні. Фантастичний бойовик з Ентоні Макі про війну Росії з Україною, супергеройський серіал «ВандаВіжн» та горор із зіркою «Гаррі Поттера» Рупертом Ґрінтом

Автори:
Яна Собецька, Євген Спірін
Дата:

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Цього тижня на Netflix, Apple Tv+, Disney+ та Amazon Prime відбулися чотири цікаві релізи. Це супергеройський ситком про героїв кіновсесвіту Marvel Багряну відьму та Віжена, науково-фантастичний бойовик «Смертельна зона», події якого розгортаються в Україні 2036 року, другий сезон горору з зіркою «Гаррі Поттера» Рупертом Ґрінтом та історична драма, що розповідає про одну ніч з життя культового боксера Мухаммеда Алі та його відомих друзів Сема Кука, Джима Брауна та Малколма Ікса. «Бабель» зібрав відгуки й оцінки критиків і підказує, що подивитися у вихідні.

Історична драма «Одна ніч у Маямі»

Про що фільм. 1964 рік. Боксер Кассіус Клей перемагає у бою Соні Лістона і стає чемпіоном світу у важкій вазі. Через закон про расову сегрегацію він не може святкувати свою перемогу разом із шанувальниками і замість цього проводить вечір у готелі для темношкірих. Там він зустрічається з трьома друзями — лідером руху «Нація ісламу» Малколмом Іксом, музикантом Семом Куком і футболістом Джимом Брауном. Невдовзі після цього життя усіх чотирьох кардинально змінюється. Кассіус Клей змінює ім’я на Мухамед Алі і оголошує себе мусульманином. Малколм виходить з «Нації ісламу». Кук починає записувати музику, яка стає гімном руху за громадянські права, а Браун — призупиняє футбольну кар’єру і стає актором. Стрічку знято за однойменною виставою американського драматурга Кемпа Пауерса.

One Night in Miami / Amazon Prime/ режисер — Реджина Кінг / у головних ролях — Леслі Одом‑молодший, Кінгслі Бен-Адір, Елі Горі / тривалість — 1 година 50 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — 98%.

Що кажуть критики. The Guardian називає фільм захоплюючим та сповненим енергії. ABC Radio зазначає, що «Одна ніч у Маямі» була б великим досягненням навіть для відомого режисера, не кажучи вже про початківця.

Супергеройський ситком «ВандаВіжн»

Про що серіал. Багряна відьма Ванда Максимова та андроїд Віжн живуть у передмісті і прикидаються нормальними людьми. Віжн приховує справжню зовнішність, Ванда не користується надприродними силами. Їхнє життя нагадує сюжети популярних ситкомів на кшталт «Шоу Діка Ван Дайка» та «Моя дружина мене причарувала». Проте усе, що з ними відбувається — далеко не таке, яким здається на перший погляд. Хронологічно події фільму «ВандаВіжн» розгортаються після стрічки «Месники: Завершення».

WandaVision / Disney+/ шоуранер — Джек Шефер / у головних ролях — Елізабет Олсен, Еван Пітерс, Пол Беттані, Кет Деннінгс / тривалість — 8 епізодів / рейтинг Rotten Tomatoes — 95%.

Що кажуть критики. BBC називає WandаVision найбільш інтригуючим проєктом Marvel за останні кілька років. Collider пише, що жодна робота студії не була настільки креативною.

Науково-фантастичний бойовик «Смертельна зона»

Про що фільм. Події у стрічці розгортаються у 2036 році. Війна між Росією та Україною досі триває. США намагаються владнати конфлікт за допомогою миротворців. Через помилку, внаслідок якої загинуло двоє людей, у військову зону відправляють американського пілота Гарпа. Він підпорядковується андроїду на ім’я Лео і, за офіційною версією, має доставити вакцину в український госпіталь. Насправді це лише прикриття для більш важливої місії — зупинити балканського терориста Віктора Коваля, який хоче активувати ядерні боєголовки на території України та використати їх проти США. Головну роль у «Смертельній зоні» виконав зірка «Месників» Ентоні Макі. Outside the Wire — перший фільм Netflix, що вийшов з українським дубляжем та субтитрами.

Outside the Wire / Netflix / режисер — Мікаель Хофстрьом / у головних ролях — Ентоні Макі, Емілі Бічем, Крістіна Тонтері‑Янг / тривалість — 1 година 55 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — 57%.

Що кажуть критики. Hollywood Reporter зазначає, що попри свою філософію, Outside the Wire — це доволі типовий бойовик. CNN пише, що на відміну від його футуристичного героя, у самому фільмі немає нічого особливого.

Психологічний горор «Дім з прислугою», другий сезон

Про що серіал. Шон та Дороті Тернер — успішне подружжя. Дороті працює журналісткою, Шон створює рецепти для ресторанів. Попри усе це пара нещасна — кілька тижнів тому вона втратила свого 13-місячного сина Джеріко. Після смерті дитини Дороті перебуває у ступорі. Щоб допомогти дружині впоратися з емоційною травмою, Шон за порадою кінезіолога купує реалістичну ляльку. Дороті починає вірити у те, що лялька — це її син Джеріко — і винаймає для нього няньку. На подив Шона, нянька також починає поводитися з «Джеріко» як зі справжньою дитиною.

Servant / Apple Tv+ / шоуранер — Тоні Басгаллоп / у головних ролях — Нелл Тайґер Фрі, Руперт Ґрінт, Лорен Емброуз, Тобі Кеббелл / тривалість — 10 епізодів / рейтинг Rotten Tomatoes — 80%.

Що кажуть критики. RogerEbert.com каже, що другий сезон серіалу не такий упевнений, як перший. Entertainment Weekly пише, що Servant — це захоплююча таємниця, де гумор поєднаний з елементами жахів.