Тексти

Девід Фінчер випустив новий фільм «Манк» на платформі Netflix. Чи варто його подивитися? Так! Це один із претендентів на «Оскар» — і не випадково

Автори:
Яна Собецька, Дмитро Раєвський
Дата:

Mank

Четвертого грудня на Netflix вийшов новий фільм Девіда Фінчера — «Манк». Він розповідає про нащадка німецьких євреїв Германа Манкевича, якого у 1930—1940-х роках вважали одним із кращих сценаристів Голлівуду. Разом із режисером Орсоном Веллсом він написав сценарій «Громадянина Кейна» — однієї з найвидатніших стрічок в історії кіно. Що потрібно знати про новий фільм і його героїв? Чому варто подивитися і «Громадянина Кейна», і «Манка», якщо ви досі цього не зробили? Пояснює оглядачка «Бабеля» Яна Собецька.

Про що фільм

«Манк» — біографічна стрічка про голлівудського сценариста 1930-х років Германа Манкевича, його боротьбу зі шкідливими звичками та співпрацю з режисером Орсоном Веллсом. У 1942 році Манкевич і Веллс отримали «Оскар» за сценарій фільму «Громадянин Кейн».

MANK / Netflix / режисер — Девід Фінчер / у головних ролях — Ґері Олдмен, Том Берк, Лілі Коллінз / тривалість — 2 години 11 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — 87%.

Як герої «Манка» повʼязані між собою

Головний герой стрічки — сценарист Герман Манкевич. Він почав свою карʼєру з журналістики і був театральним критиком The New Yorker. У 1926 році Манкевич переїхав до Голлівуду і почав писати сценарії для кінокомпаній Paramount і MGM. Він працював над стрічками «Чарівник країни Оз», «Людина світу», «Обід о восьмій» і десятками інших.

На початку 1930-х Манкевич був досить відомим у Голлівуді. Він спілкувався з очільником кінокомпанії MGM Луїсом Маєром і медіамагнатом Вільямом Герстом. Але до 1939 року залишився без роботи через алкоголізм і складний характер.

Mank

Mank

Орсон Веллс опинився в Голлівуді, коли йому було лише 24 роки. До «Громадянина Кейна» він грав у театрі та працював на радіо. У 1938 році Веллс створив радіоспектакль за романом Герберта Веллса «Війна світів» і став відомим. Студія RKO запропонувала йому зняти фільм на будь-яку тему і зіграти в ньому головну роль. Веллс погодився і найняв безробітного Манкевича написати сценарій до майбутнього фільму. У режисера була лише ідея — створити портрет відомої людини очима її близьких. Прототипом головного героя Чарльза Фостера Кейна став знайомий Манкевича — Вільям Герст.

На початку минулого століття Вільям Герст керував цілою медіаімперією. А ще — займався політикою. Кілька разів Герста обирали до Палати представників від Демократичної партії. Він також балотувався на посаду мера Нью-Йорка, губернатора штату і навіть президента США — щоразу невдало.

Манкевич нерідко відвідував галасливі вечірки бізнесмена у приватному замку Герст-Касл і дружив з коханкою Герста — актрисою Меріон Девіс.

Меріон Девіс — не дуже відома актриса. За все своє життя вона знялася у 46 фільмах, здебільшого в комедіях. Вважається, що саме вона стала прототипом глухої дружини героя у «Громадянині Кейні». Але на відміну від Герста, який намагався завадити виходу фільму, Девіс на Манкевича не образилася.

Cecil Beaton / Contributor / Getty Images

Wikimedia

Чим знаменитий фільм «Громадянин Кейн»

Фільм розповідає історію медіамагната Чарльза Фостера Кейна не лінійно, а через безліч флешбеків — різних спогадів інших героїв про Кейна. Сюжетні флешбеки зустрічалися в кінематографі й до «Громадянина Кейна», однак Веллс повністю побудував на них фільм і зробив цей прийом популярним. Стилі оповіді Мартіна Скорсезе, Олівера Стоуна, Квентіна Тарантіно, самого Девіда Фінчера і багатьох інших режисерів базуються, зокрема, і на «Громадянині Кейні».

При цьому в 1941 році фільм провалився у прокаті, здебільшого — зусиллями Вільяма Герста. Великі кінотеатри відмовлялися його показувати, а газети ігнорували. Попри отриманий у 1942 році «Оскар», стрічка не була популярна у США до 1956 року — тоді студія RKO продала її на телебачення.

У 1998 році Американський інститут кіномистецтва поставив «Громадянина Кейна» на перше місце у своєму рейтингу 100 найкращих американських фільмів. У 2007 році рейтинг дещо змінився, але фільм Веллса залишився на тому ж місці.

Citizen Kane

Citizen Kane

Citizen Kane

Хто такий Девід Фінчер

Фільм «Манк» — перша за пʼять років повнометражна робота Девіда Фінчера. У його фільмографії багато відомих картин: «Сім», «Гра», «Бійцівський клуб», «Соціальна мережа», «Загадкова історія Бенджаміна Баттона», серіали «Картковий будиночок» і «Мисливець за розумом». Фінчера називають одним з найяскравіших режисерів сучасного Голлівуду.

«Манк» теж отримав низку позитивних відгуків. Критики прогнозують, що у стрічки є всі шанси позмагатися за «Оскар», а Девід Фінчер може отримати нагороду за кращу режисуру.

Що потрібно знати про конфлікт Веллса і Манкевича

У 1971 році кінокритик Полін Кейл написала есе Raising Kane. Вона заявила, що весь сценарій писав сам Манкевич, а Веллс просто поставив під ним підпис, ще й умовляв Манка прибрати свій.

Ніхто не знає, чи існував конфлікт у дуеті Веллса і Манкевича насправді. Герман Манкевич помер у 1953 році — підтвердити чи спростувати заяву Кейл він уже не міг. Проте Орсон Веллс був живий і виклав свою версію створення «Громадянина Кейна»: у фільму взагалі довго не було єдиного сценарію — співавтори мали різні версії, які вони обговорювали.

У 1975 році кінознавець Роберт Керрінджер відвідав архіви студії RKO і знайшов там сім версій сценарію фільму. Він дійшов висновку, що над історією справді працювали обоє — і Манкевич, і Веллс. Перший створив основу сценарію, а другий його допрацьовував і корегував. Але в будь-якому разі «Громадянин Кейн» — це результат спільної творчості двох талантів.

Орсон Веллс розповідає журналістам про радіовиставу за «Війною світів» Герберта Веллса.

Чому Девід Фінчер взявся за цю історію

Сценарій «Манка» у 1992 році написав батько режисера Джек Фінчер. Потім вони разом його вдосконалювали. «Манк» мав вийти ще у кінці 1990-х, але студія Polygram відмовилася знімати фільм у чорно-білому варіанті.

У 2003 році Джек Фінчер помер, а Девід зняв фільм самостійно. За словами режисера, його ніколи не цікавило, хто насправді написав сценарій «Громадянина Кейна». Інтригувала складна особистість Манкевича — за словами Фінчера, той «займався роботою, яку, здавалося б, ненавидів, а потім протягом одного короткого моменту наполіг на своєму — багато в чому завдяки Веллсу — і створив свій найкращий твір».

Режисер «Манка» Девід Фінчер.

David Livingston / Stringer / Getty Images