Чи правда, що безалкогольне пиво не справжнє? «Бабель» разом зі Stella Artois безалкогольне розвінчує міфи про цей напій і розповідає про його історію
- Автори:
- Сергій Пивоваров, Гліб Гусєв
- Дата:
«Бабель»
Безалкогольного пива на полицях супермаркетів стає більше. Почасти це повʼязано з модою на здоровий спосіб життя, почасти з тим, що водії хочуть спокійно сісти за кермо після келиха з друзями. Розливаючи безалкогольне пиво, пивоварні компанії не відмовляються від класичної рецептури і створюють продукт, який за смаком не поступається традиційному. Однак, із безалкогольним пивом досі повʼязано чимало міфів і помилкових суджень. «Бабель» разом зі Stella Artois безалкогольне розвінчує найпоширеніші з них, а заодно розповідає, як його варили раніше і як це роблять тепер.
Звідки взялося безалкогольне пиво?
Безалкогольне пиво, яким ми знаємо його тепер, зʼявилося у США під час сухого закону в 1920-ті роки. Щоб не збанкрутувати, пивоварні були змушені виробляти напої із вмістом 0,5 відсотка спирту.
Відродилося безалкогольне пиво завдяки водіям. У 1970-ті роки зросла кількість особистих авто і водії стали частіше потрапляти в аварії через водіння в нетверезому стані. На допомогу прийшли виробники пива. І в 1973 році зʼявилося безалкогольне пиво, виготовлене за сучасними стандартами.
Варять безалкогольне пиво (майже) так само, як і звичайне. У рецептуру входять вода, солод, хміль і дріжджі. Єдина відмінність — етап деалкоголізації. При цьому міф про «порошкове пиво» ходить досі. Найпростіший спосіб переконатися, що це справді міф — побувати на екскурсії на пивоварному заводі. Єдиний «порошок», який можна зустріти на деяких великих виробництвах, це кізельгур — скамʼянілі одноклітинні водорості. Його використовують як природний фільтр для звареного пива і в продукт він не потрапляє.
У рекламу безалкогольного пива великі бренди вкладаються з 1980-х років. У світі давно сформувався ринок для нього, зі своїми трендами і експериментами. У 2016 році його оцінювали в 13 мільярдів доларів. За прогнозами консалтингової компанії Global Market Insights до 2024 року він збільшиться майже вдвічі, до 25 мільярдів.
В Україні безалкогольне пиво зʼявилося на початку 2000-х. І за смаком воно теж не поступається традиційному. За темпами зростання український ринок безалкогольного пива майже вдвічі випередив алкогольний.
Чому продажі безалкогольного пива зростають? Це світовий тренд. Він повʼязаний, зокрема, з тим, що вести здоровий спосіб життя стало модно. Безалкогольне пиво можна дозволити собі навіть після тренування: німецькі спортивні лікарі довели, що воно має ізотонічний ефект— тобто швидко відновлює запаси води і мінералів, які організм втрачає при сильних навантаженнях. У безалкогольному пиві містяться калій, магній, вітаміни групи В. Також у ньому є поліфеноли — поживні речовини, що мають біологічно активні властивості, які благотворно впливають на організм.
Безалкогольне пиво варять якось інакше?
Безалкогольне пиво варять так само і з тих самих інгредієнтів, що і звичайне. Складність полягає в тому, щоб на виході отримати безалкогольний продукт, але зберегти пивний смак. Для цього або зменшують кількість алкоголю на стадії бродіння, або видаляють його вже з готового, звареного пива. Ось як це роблять.
Без бродіння. Найпростіший спосіб — у сусло після кипʼятіння не додають дріжджі, в результаті виходить пиво c 0,0% алкоголю. Тому цей спосіб поширений в ісламських країнах.
Переривання бродіння. На певному етапі знижується температура, через це пивне сусло перестає бродити. У підсумку виходить пиво, зазвичай солодкувате на смак.
Спеціальні дріжджі. Пивовари використовують спеціальні штами дріжджів, які певний час не виробляють спирт. Це дозволяє легше контролювати частку алкоголю у пиві на стадії бродіння. При цьому зʼявляється час для того, щоб утворилися вторинні продукти бродіння, вони визначають профіль пива.
Видалення алкоголю з готового пива. Один з найпоширеніших способів, він найкраще зберігає смак пива в безалкогольному продукті. В Україні пиво деалкоголізують так:
- Випарювання спирту. Готове пиво нагрівають до мінімальної температури кипіння алкоголю при низькому тиску. Спирт закипає і випаровується з напою. До готового продукту можуть додати трохи свіжого пива — щоб поліпшити смак. Саме такий спосіб дає безалкогольне пиво із вмістом не більше 0,5 відсотка спирту, наприклад, Stella Artois.
- Мембранна фільтрація. Готове пиво проганяють через полімерні мембрани, які не пропускають великі молекули спирту. А ось смак і аромат після такої фільтрації пиво зберігає.
Чому безалкогольне пиво зазвичай коштує (трохи) дорожче?
Причина — більш складна технологія виробництва. Як би його не готували, у виробничому процесі завжди додається як мінімум один додатковий етап — деалкоголізація. Крім того, безалкогольне пиво складніше зберігати, оскільки в ньому немає спирту, який виконує роль природного консерванту. Тому безалкогольне пиво майже завжди продається тільки в банках або пляшках, і зрідка — в кегах.
Якщо у пиві немає алкоголю, значить немає і смаку?
Алкоголь не є основою смаку. Спирт — це кінцевий продукт бродіння, а на смак впливають інші компоненти — вода, солод, хміль, дріжджі і додаткові інгредієнти. Крім того, смак безалкогольного пива залежить від того, як його варили.
Безалкогольне пиво справді низькокалорійне?
Безалкогольне пиво містить приблизно вдвічі менше калорій порівняно з алкогольним. Його можна порівняти і з іншими безалкогольними напоями. Безалкогольні сорти пива в залежності від способу приготування містять від 10 до 35 кілокалорій (ккал) на 100 мілілітрів. Тонік містить близько 21 ккал на 100 мл, знежирене молоко — близько 37 ккал, апельсиновий сік — близько 46 ккал, кола — близько 42 ккал.
Це робить безалкогольне пиво непоганим доповненням до збалансованого раціону. Поліпшити смакові відчуття і підкреслити аромат безалкогольного пива допоможуть правильні закуски:
- Сири. Варіанти поєднання — нескінченні. Наприклад, гіркі сорти світлого безалкогольного пива краще поєднуються із твердими солоними сирами.
- Легкі салати, овочі. До салатів і овочів добре пасують збалансовані сорти безалкогольного пива, без домінантних смаків чи ароматів.
- Мʼясні продукти. Насичені солодові сорти і сорти з помітною кислинкою або гіркотою добре поєднуються із вʼяленим мʼясом, бургером або стейком, мʼясом під журавлинним або апельсиновим соусом.
- Морепродукти. Прекрасна пара для морепродуктів — пшеничні сорти і сорти з профілем лагерного пива.
- Десерти. Посилити смак темного безалкогольного пива допоможуть шоколадні або бісквітні десерти, а фруктове пиво найкраще поєднувати з фруктовими десертами і темним шоколадом.