Тексти

Усі вимагають «перезапустити» Конституційний суд і розблокувати роботу НАЗК. Зробити це швидко і законно — неможливо. А як можливо?

Автори:
Оксана Коваленко, Гліб Гусєв
Дата:

Артем Марков / «Бабель»

Двадцять сьомого жовтня Конституційний суд (КС) заблокував електронне декларування доходів топчиновників і позбавив повноважень Національне агентство з протидії корупції (НАЗК). Тепер НАЗК не може перевіряти декларації, моніторити спосіб життя чиновників, а в разі порушень виписувати їм адмінпротоколи. Також КС скасував кримінальну відповідальність за неправдиві дані в деклараціях — таке покарання судді визнали надмірним. 29 жовтня, після екстреного засідання РНБО президент Володимир Зеленський подав до парламенту законопроєкт, який має відновити статус-кво: він пропонує визнати рішення Конституційного суду нікчемним, а сам Конституційний суд — розпустити. Це швидке, але суто політичне рішення проблеми: рішення КС потрібно виконувати, оскаржити їх не можна, розпустити КС або звільнити суддів рішенням парламенту — не можна. Кореспондентка «Бабеля» Оксана Коваленко перелічує всі відомі способи розвʼязати конституційну кризу, серед яких немає жодного ідеального.

Як розблокувати роботу НАЗК? Спойлер: це можна зробити швидко, але хорошого механізму немає

Президент пропонує вважати рішення Конституційного суду нікчемним — так, немовби рішення КС не було. Згідно із законом так зробити не можна. Але ось що можна зробити.

Як «перезапустити» Конституційний суд? Спойлер: це не можна зробити швидко

Президент пропонує припинити повноваження усього складу КС. Згідно з законом так зробити не можна. Ось як виглядають законні варіанти.