«Маша їсть і пʼє». Локшина з креветками з «Люсі» — найпростіший спосіб набити живіт наприкінці дня. Пропонує «ресторатор, який був завжди» Ігор Сухомлин
- Автор:
- Марія Жартовська
- Дата:
Юлія Вебер / «Бабель»
У 2012 році Ігор Сухомлин відкрив кавʼярню «Чашка» на Бессарабській площі в Києві. Вже за кілька днів про неї написав The Village, і в кавʼярні не стало відбою від експатів і київських хіпстерів — тут призначали Tinder-побачення, обговорювали рекламні бюджети, хвалилися модними кросівками і просто витріщалися в ноутбуки. Перші планірки «Бабеля» його тодішній головний редактор Гліб Гусєв теж проводив у «Чашці» — під сирники і американо. Кавʼярня пропрацювала сім років, а в липні минулого року Сухомлин її закрив, щоб перезапустити заново. У березні 2020-го, за кілька днів до початку карантину, Сухомлин відкрив BRO Market на триста квадратних метрів. На одному майданчику він зібрав усі свої безпрограшні концепції: каву і випічку із «Чашки», піцу з «Мімози» (ми про неї вже писали), роли з Fish&Pussycat. Є й новинка: паназійська кухня «Люся» — і для нового випуску наша політична кореспондентка Маша Жартовська (яка «їсть і пʼє») спробувала локшину з креветками. А заодно розпитала Сухомлина, хто така «Люся».
Про каву із «Чашки»:
До локшини шеф-бариста «Чашки» Таня Тарикіна приготувала каву сорту Сальвадор анаеробного способу обробки. Для цього ягоди зібрали, помістили у вакуум, де вони зберігалися протягом 60 годин, далі їх розклали на африканських ліжках — і вони сушилися під сонцем.
Браузер не підтримує відео
Ми готували способом V60 або, як його частіше називають, пуровер. Але вдома можна приготувати набагато простіше, заваривши каву в чашці.
Ось рецепт: засипати в чашку чотири чайні ложки або 14 грамів кави. Закип'ятити воду в чайнику, почекати хвилину, залити каву окропом і почекати ще чотири хвилини.
Юлія Вебер / «Бабель»
Перш ніж стати ресторатором, Ігор Сухомлин працював двірником, токарем і охоронцем, заснував рекламну агенцію в рідному Чернігові, а потім переїхав у Київ. Сухомлин — людина-бренд: його часто можна було зустріти в «Чашці», а його пости в Facebook про ресторанний ринок і життя Бессарабки збирають тисячі лайків.
«Важко сказати, коли «Чашка» стала культовою, — каже Сухомлин. — З роками вона тільки набирала [популярність]. Сформувалася спільнота гостей, ми всі знайомі одне з одним, я знаю, хто що пʼє. До нас регулярно заходив продавець риби з Бессарабського ринку. Пахнучи рибою, він брав собі капучино і йшов зі щасливим обличчям».
Юлія Вебер / «Бабель»
Юлія Вебер / «Бабель»
Браузер не підтримує відео
Швидко обсмажили овочі з креветками, кальмарами і яєчною локшиною.
Юлія Вебер / «Бабель»
Чому він просто заново не відкрив «Чашку», а створив на її місці BRO Market? Орендодавці Сухомлина поставили йому умову: «Чашки» вже було мало, треба було зробити щось більш цікаве. Частиною маркету стала «Люся» — з паназійською кухнею. «Чому саме «Люся»? А нічому. Ми уявили собі хазяйку азіатського місця, яка назвала його своїм імʼям».
Юлія Вебер / «Бабель»
Юлія Вебер / «Бабель»
Браузер не підтримує відео
Нагодували Машу.
Юлія Вебер / «Бабель»
Крім локшини з креветками ми спробували кисло-гострий суп Том-ям (тут роблять велику порцію з локшиною), японські пельмені з бараниною (гедза), локшину з куркою. Порції великі, їжа ситна — кращий спосіб швидко набити шлунок.
BRO Market — місце для всіх, хто живе навколо Бессарабки або тут працює. Їжа проста й недорога, вона розрахована і на продавця на ринку, і на співробітника компанії LG, у якого офіс неподалік, і на дівчинку, яка танцює на пілоні в «Гаремі», і на мистецтвознавця, який тільки-но вийшов з арт-центру Віктора Пінчука і прагне їжі тілесної після їжі духовної. «Між відкриттям і карантином минуло чотири дні, але ми побачили, що потрапили в тему. Ми це не робили для хіпстерів, ми це робили просто для городян. Хіпстери закінчилися. Це просто міські жителі».