Тексти

Традиція розписувати яйця зʼявилася задовго до християнської Пасхи. Прикрашені страусині яйця були предметом розкоші ще пʼять тисяч років тому

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:

Артем Марков / «Бабель»

Сьогодні прикрашені яйця стали невіддільною частиною християнського свята Великодня. Однак традиція їх прикрашати зʼявилася за тисячоліття до християнства. Яйця прикрашали давні єгиптяни, перси, греки і римляни. Тоді серед знаті цінувалися страусині яйця. Вчені довго намагалися зрозуміти, як ці яйця потрапили в Європу. Нещодавно вдалося зʼясувати, що з Північної Африки і Близького Сходу. А місцеві майстри використовували для їхнього оздоблення складну техніку та інструменти. «Бабель» розповідає про давню традицію розпису яєць і про нове дослідження таких прикрас з тисячолітньою історією.

Сьогодні традиція розписувати яйця повʼязана насамперед із християнським Великоднем — святом на честь воскресіння Ісуса Христа. Яйця, пофарбовані в червоний колір, символізують кров Ісуса. Досі тривають дискусії про те, чи була ця традиція запозичена з язичницьких вірувань.

У середньовічній Європі пасхальні яйця були прикрасою. Їх покривали сусальним золотом і дарували королям і знаті. Одні з перших свідчень таких подарунків датовані 1290 роком. А одним з найвідоміших витворів ювелірного мистецтва на пасхальну тематику є яйця Фаберже кінця ХІХ — початку ХХ століття.

Однак традиція прикрашати яйця зʼявилася задовго до християнства. Схожі прикраси знаходили в похованнях правителів і еліти Середземноморʼя і Близького Сходу 5-тисячолітньої давнини. Яйця прикрашали давні єгиптяни, перси, греки й римляни. Причому тоді в ходу були саме страусині яйця, які набагато більші за курячі.

З них виготовляли кубки та інший посуд. Прикрашені різьбою та інкрустовані коштовними каменями вони були предметом розкоші, який підкреслював багатий статус.

The Metropolitan Museum of Art

The Metropolitan Museum of Art

The Metropolitan Museum of Art

Тривалий час дослідники намагалися зрозуміти, звідки яйця страуса потрапили в Європу. Адже тут ці птахи не водяться. Відповідь знайшла група вчених, яка вивчала страусині яйця з колекції Британського музею. Їх виявили в італійській гробниці, датованій приблизно 600 роком до н. е. Ці яйця прикрашені слоновою кісткою і коштовними металами, покриті дрібними глазурованими камінцями та іншими матеріалами. На них зображені тварини, квіти, геометричні візерунки, солдати й колісниці.

Дослідники провели радіовуглецевий аналіз ізотопів і хімічних елементів у шкаралупі, порівнявши їх із сучасними страусиними яйцями. До цього схожим методом аналізували знаряддя камʼяного віку або органічні рештки. Зʼясувалося, що ці яйця походили з різних регіонів — від північного Єгипту до Йорданії, Сирії та Туреччини.

Страусине яйце, прикрашене орнаментом з зображеннями фігур воїнів зі щитами і списами, знайдене в італійському похованні приблизно 600 року до н. е.

The British Museum

Також вчені зʼясували, що це були яйця саме дикого страуса. Тому що яйця страуса, вирощеного в неволі, були більш гладкими. Це підвищувало статус і вартість такої прикраси, адже вкрасти яйце у дикого страуса було справою нелегкою. «Це була неймовірно ризикована задумка, бо дикий страус дуже небезпечний. Він може переламати людині кістки одним ударом, а потім заклювати», — говорить провідна авторка дослідження, доктор Тамара Ходос. Тому полювання на диких страусів вважалося екстремальним і почесним заняттям для шумерської та єгипетської знаті.

Вкрасти яйце у дикого страуса — це тільки перший етап. Далі потрібно було видалити вміст, не розбивши шкаралупу. І тільки потім починати обробку. Аналіз техніки підтвердив, що ці яйця прикрашали саме близькосхідні майстри. А процес був доволі трудомістким, потребував серйозних навичок і спеціальних інструментів. Дослідники використовували низку інструментів і технік у намаганні повторити методи, якими давні майстри прикрашали яйця, але їм це так і не вдалося.

Дослідники припускають, що комунікація між різними регіонами в ті часи могла бути налагодженою значно краще, аніж вважалося досі. Причому не тільки в торгівлі, але і в культурі. Адже прикрашені страусині яйця вважалися предметом розкоші і на Близькому Сході, і в Середземноморʼї.

«Люди прикрашали яйця за тисячі років до Пасхи. Зараз ми як ніколи близькі до розгадки, хто створив ці яйця і чому багато хто прагнув ними заволодіти», — говорить Тамара Ходос.