Тексти

200 мільйонів людей на день користуються Zoom. Ілон Маск і NASA від нього відмовилися. Що відбувається з найпопулярнішим сервісом для відеоконференцій?

Автор:
Алла Кошляк
Дата:

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Керівники SpaceX і NASA заборонили своїм працівникам користуватися сервісом для відеоконференцій Zoom. Причина — він не гарантує безпеку та конфіденційність. Сервіс рекомендували замінити телефонними дзвінками й електронною поштою. У самому Zoom повідомляють, що в найближчі 90 днів зосередяться на безпеці та приватності користувачів, а інші оновлення розробляти не будуть. За словами глави компанії Еріка Юаня, сервіс, який раніше мав 10 мільйонів користувачів на місяць, тепер повинен витримувати навантаження у 200 мільйонів людей на день. «Бабель» розбирався, що не так із Zoom і як це вплине на роботу програми.

SpaceX і NASA відмовилися від Zoom, тому що працюють над проєктами, повʼязаними з національною безпекою. Вони не впевнені в захищеності своїх даних, пише Reuters, посилаючись на джерела в компанії Маска. Працівники Space X отримали листа із забороною сервісу 28 березня.

До 40 хвилин і до 100 осіб

Такі групові конференції дозволяє створювати безкоштовна версія Zoom.

Від 15 доларів на місяць

Коштує платна версія без обмежень за часом.

Тридцятого березня бостонський підрозділ ФБР попередив американців, що використовувати Zoom небезпечно через пранкерів, які вриваються в чужі онлайн-конференції. Це явище отримало назву zoombombing. ФБРівці наводять приклад двох випадків під час шкільних онлайн-уроків. В одному невідомий підключився до трансляції і вигукував нецензурні слова, в іншому чоловік демонстрував татуювання зі свастикою. Працівники Бюро кажуть, що відколи всі перейшли в онлайн через карантин, їм частіше скаржаться на хейт-спіч і порнографію.

Правила безпеки при використанні Zoom:

  • надсилайте посилання на конференцію тільки учасникам

  • не викладайте посилання і паролі в соцмережі

  • вчасно оновлюйте ПЗ

  • пам'ятайте: розмова може бути записана не в самій програмі, а на телефон або камеру, що лежать поруч

Видання The Intercept написало, що сервіс не використовує наскрізне шифрування — спосіб передачі даних, коли доступ до повідомлень є тільки у користувачів, які спілкуються між собою. Компанія відповіла, що вони не хотіли вводити нікого в оману. Слово «наскрізне» передбачає, що «контент не розшифровується, коли проходить через хмарну інфраструктуру Zoom».

Раніше компанію вже неодноразово звинувачували у витоках даних користувачів через різні помилки в коді. Про недавній такий випадок пише VICE — програма сприйняла щонайменше кілька тисяч людей за співробітників однієї компанії та відкрила доступ незнайомим людям до мейлів і відеозвʼязку.

Американець подав позов на Zoom за те, що компанія використовує персональні дані. У позові до федерального суду Сан-Хосе (Каліфорнія) користувач звинувачує компанію, що та передає інформацію третім особам, зокрема Facebook, і не попереджає про це клієнта.

Користувачі сервісу вже стали мішенями для хакерів. Шахраї створюють замасковані під Zoom сайти та шкідливі програми й крадуть у користувачів паролі та дані кредитних карток. За даними компанії Check Point, з початку пандемії зареєстрували понад 1 700 фейкових доменів з імʼям Zoom.

Засновник Zoom Ерік Юань звернувся до користувачів, визнавши помилки. «Коли ми створювали продукт, то не могли передбачити, що за кілька тижнів кожна людина у світі раптом почне працювати, вчитися і спілкуватися виключно з дому», — написав він. Юань пообіцяв щотижня розповідати, що робить компанія для покращення безпеки та конфіденційності.

Нових функцій доведеться почекати. Компанія розробляла принаймні дві. Перша — фільтр, який висвітлює обличчя і ретушує дрібні недоліки, як в Instagram. Друга — спосіб показувати студентів таким чином, щоб викладач міг бачити реакцію аудиторії на свою лекцію.

Zoom також пообіцяв випустити звіт про прозорість. У ньому оприлюднюють інформацію про кількість запитів від правоохоронних органів та урядів про дані користувачів та їхні причини. Зробити це вимагали правозахисники.

Zoom такий популярний, бо простий у використанні. Він дає користувачам помилкове відчуття безпеки, застерігає TechCrunch. Неважливо, займаєтеся ви йогою, проводите шкільний урок чи засідання уряду — кожен має право на конфіденційність.