Тексти

Маша їсть і пʼє. Рецепт з гречкою, яку ви накупили про запас, а тепер не знаєте, куди подіти. Пропонує засновниця «Кіфлика»

Автор:
Марія Жартовська
Дата:

Роман Камко / «Бабель»

Гречку можна назвати стратегічним продуктом для українців. Під час будь-якої кризи полиці з гречкою в супермаркеті порожніють першими. Але що робити, якщо їсти гречку набридло, а ідеї, як її приготувати, закінчилися? Ми звернулися за порадою до колишньої рестораторки Дани Юрович і бармена Дмитра Коломійця. Отримали рецепт гречотто з білими грибами та копченостями, а на додаток до неї — рецепт сангріти, безалкогольного мексиканського напою. Під час карантину Маша не тільки їсть і пʼє, вона ще й готує.

Чому Дана Юрович? Пʼять років тому вона відкрила в Києві ресторан закарпатської кухні «Кіфлик» — він зробив маленьку революцію у столиці, показавши закарпатську кухню небанальною. Саме в «Кіфлику» я скуштувала найкращий банош у своєму житті: це була не просто кукурудзяна каша, а легкий кукурудзяний крем на вершках, заправлений сметаною, з бринзою і білими грибами.

Я сама із Закарпаття. У моїй родині готують все, багато і смачно. Кулінарні традиції дуже багаті та передаються з покоління в покоління. До 25 років (Дани 31) я взагалі не готувала, мене не допускали.

Дана Юрович

«Кіфлик» змінив три локації, але минулого року закрився. «Його відкриття було авантюрою, — розповідає Дана. — Співпали час, концепція та круті люди. Але я не вмію заробляти, бізнес більше нагадував благодійність».

Після «Кіфлика» Дана, юрист за освітою, вирішила працювати на державу. Стала волонтером Міністерства охорони здоровʼя за Уляни Супрун, потім очолила експертну групу з питань євроінтеграції та міжнародного співробітництва. У 2019 році, після того як Супрун звільнили, вона пішла координатором у проєкт «Підтримка урядових реформ в Україні», який фінансує Канада.

Кулінарія залишилася її хобі. Дана веде кулінарні програми на телеканалі «Кус-Кус» і готує «що вміє і що смачно». Для цього випуску рубрики ми попросили у Дани рецепт страви з гречки — вона багато їла її в дитинстві та любить навіть сильніше, ніж співвітчизники.

За її рецептом ми приготували гречотто з копченостями і печерицями, замінивши ними білі гриби. З копченостей можна взяти домашню копчену ковбасу і копчене свиняче реберце. Але в ідеалі Дана радить пікницю і шовдарь, які можна купити в «Лавці традицій» мережі «Сільпо».

Гречотто з копченостями, рецепт на 4 порції

  • Гречка — 1 склянка

  • Білі гриби (можна будь-які інші) — 100 гр

  • Ковбаса і копчене м'ясо — по 150 гр

  • Бульйон (можна з бульйонного кубика) — 500 мл

  • Цибулина середнього розміру — 1 шт

  • Часник — 2 зубчики

  • Оливкова олія — 3 ст. л.

  • Вершкове масло — 1 ст. л.

  • Вершки — 4 ст. л.

  • Пармезан — 70 гр

  • Біле сухе вино — 100 мл

  • Сіль, перець, чебрець — за смаком.

Підготували інгредієнти – гречка, гриби, ковбаса і копчене м'ясо, цибулю, часник, оливкова олія і вершкове масло, бульйон, вершки, пармезан, біле вино.

Роман Камко / «Бабель»

Розігріли на сковороді оливкову олію і вершкове масло.

Роман Камко / «Бабель»

Обсмажили до прозорості дрібно нарізану цибулю і часник, додали гриби, сіль, перець, чебрець.

Роман Камко / «Бабель»

Потім додали копчену домашню ковбаску і копчене м'ясо.

Роман Камко / «Бабель»

Додали гречку і зменшили вогонь, дали їй прогрітися 7 хвилин.

Роман Камко / «Бабель»

Потроху додавали гарячий бульйон, помішуючи гречку. Щойно він випаровувався — додавали ще. І так — поки бульйон не закінчився.

Роман Камко / «Бабель»

Через 12—15 хвилин, коли гречка була альденте (майже готова), влили вино та збільшили вогонь.

Роман Камко / «Бабель»

Коли вино випарилося, додали вершки та пармезан, натертий на дрібній тертці. Перемішали та ще трохи потримали на плиті.

Роман Камко / «Бабель»

Перед подачею теж посипали пармезаном.

Роман Камко / «Бабель»

Ідеальний напій до гречки з копченостями — сангріта, безалкогольний мексиканський напій, який добре поєднується з текілою або мескалем. Сангріту ми готували за рецептом бартендера Діми Коломійця. Наливати найкраще в чарочку: обідок заздалегідь натерти соком лайма та занурити в сіль і перець. Пʼють її дрібними ковтками, чергуючи, наприклад, з текілою. Редактор «Бабеля» Гліб Гусєв спробував її минулого року — і зараз сумує через те, що бари закриті.

Сангріта, приблизно 30 порцій по 50 мл

  • томатний сік — 1 л

  • апельсиновий сік — 250 мл

  • фреш з лайма — 100 мл

  • вустерський соус (Worcestershire sauce) — 50 мл

  • Tabasco (зелений) — 20 мл

  • сіль — 3 гр

  • мелений чорний перець — 3 гр

  • Можна додати улюблені спеції для смаку, помістити все в одну ємність і добре перемішати.

Для сангріти вичавили фреш з апельсина і лайма.

Роман Камко / «Бабель»

Додали вустерський соус і Tabasco.

Роман Камко / «Бабель»

Потім додали спеції і томатний сік, добре все розмішали.

Роман Камко / «Бабель»

І усе випили та з'їли.

Роман Камко / «Бабель»