Тексти

Міжнародний суд ООН вперше визнав росію порушником міжнародного права. Але в Україні все одно не задоволені. Чому? Це ж добре, хіба ні? Розбір для вдумливих

Автори:
Оксана Коваленко, Дмитро Раєвський
Дата:

International Court of Justice / «Бабель»

Тридцять першого січня 2024 року Міжнародний суд ООН визнав, що росія порушує міжнародне право, зокрема дві міжнародні конвенції — про боротьбу з фінансуванням тероризму і про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. З січня 2017 року Україна доводила, що росія фінансувала бойовиків і керувала ними на окупованих частинах Донбасу з 2014 року. Крім того, намагалася довести, що росія утискає українців і кримських татар в окупованому Криму. Українські юристи на чолі з Ланою Зеркаль доправили до Міжнародного суду ООН цілий автобус доказів. Рішення виявилось суперечливим. Суд погодився лише з кількома вимогами України, по одній на кожну конвенцію, а більшість — відхилив. І не призначив жодних компенсацій. Агент України в Міжнародному суді ООН Антон Кориневич, який замінив Зеркаль у травні 2022 року, вважає це перемогою, тому що росію все ж визнали порушником міжнародного права. Лана Зеркаль та деякі інші юристи, навпаки, кажуть, що таке рішення може мати негативні наслідки не лише для України, але й для світу. В будь-якому разі ця справа поки унікальна. Україна — перша країна, яка дійшла до рішення суду по суті з конвенції щодо расової дискримінації. А конвенцію щодо фінансування тероризму взагалі ще ніколи не розглядали в Міжнародному суді ООН. Кореспондентка «Бабеля» і юристка Оксана Коваленко повністю прослухала рішення, прочитала судові документи, поставила головні запитання Антону Кориневичу та розібралася, програла Україна чи перемогла.

Конвенція про запобігання фінансуванню тероризму

Україна просила суд визнати, що росія через її державні органи, представників та інших осіб порушила свої зобовʼязання щодо боротьби з тероризмом. У позові мова йшла про пʼять порушень:

Чому суд ухвалив такі рішення? Ключове питання — трактування поняття funds (кошти). Україна вважає, що це широке поняття, яке включає не лише фінансові активи, а й постачання зброї, тренування бойовиків, вантажівки з готівкою, військову техніку. Наприклад, російський ЗРК «Бук», з якого збили літак Boeing 777 у 2014 році. Але суд звузив це поняття лише до фінансування через банківські рахунки. Тому зброя, техніка чи тренування бойовиків, на думку суду, виходять за рамки конвенції.

Ще одне важливе питання — що саме вважати фінансуванням тероризму. Згідно з рішенням суду, про це можна говорити, коли донор знав і усвідомлював, що надіслані ним кошти підуть на організацію теракту.

Компенсацій не буде? Україна в позові вимагала компенсацій та відшкодування моральної шкоди, але суд їх відхилив, бо з усіх вимог погодився лише з тим, що росія не розслідувала злочини тероризму. А ця стаття, на думку суду, не дає підстав для компенсацій.

Антон Кориневич каже, що в цьому немає проблеми: «Питання компенсації ми піднімаємо далі у нашому провадженні щодо Конвенції про запобігання злочину геноциду. Плюс щодо цього питання потужно працює наша команда Мінʼюсту в Європейському суді з прав людини. Ну, і третє — це створення міжнародного компенсаційного механізму. Тому сьогодні це не було наріжним каменем».

Агенти України в Міжнародному суді ООН Антон Кориневич і Оксана Золотарьова.

International Court of Justice / «Бабель»

Конвенція про ліквідацію всіх форм расової дискримінації

На думку України, росія після окупації Криму у 2014 році відверто порушує конвенцію — дискримінує кримських татар і українців на території півострова, переслідує фізично, арештовує, вбиває, обмежує в правах на освіту, мову та мирні зібрання. Конкретні аргументи такі:

Чому суд ухвалив такі рішення? Щоб говорити про дискримінацію в рамках Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, потрібно довести, що українців і кримських татар утискають саме через їхню національність або етнічне походження.

І росія, і Україна погоджуються, що кримські татари та українці в Криму є групами, яких захищає ця конвенція. Але росія вважає, що заборона Меджлісу, кримінальні справи проти кримських татар та інші випадки — це суто політичні справи, які ця конвенція не регулює. Україна ж стверджує, що стосовно кримських татар та українців в Криму ці питання повʼязані — їх дискримінують і за політичними мотивами, і за походженням. Суд став на бік росії та виходив з того, що політична ідентичність і позиція людини чи групи не є релевантними для визначення етнічного походження.

Суд окремо зазначив, що деякі порушення росії, про які йшлося в позові, виходять за рамки суті справи. Але це не означає, що цих порушень не існує.

Компенсації будуть? Не буде, суд не призначив жодних.

Російська делегація.

International Court of Justice / «Бабель»

Судді та їхні окремі думки

  • Голова суду Джоан Донохʼю (США). Не погодилася з висновком суду, що заборона Меджлісу не є етнічною дискримінацією. Вважає, що політичні мотиви росії не виключають, що ця заборона також мала на меті порушити права кримських татар.

  • Петер Томка (Словаччина). Не погодився, що росія порушила наказ суду, коли не зняла заборону з Меджлісу.

  • Юдзі Івасава (Японія). Голосував, як більшість.

  • Роні Абрахам (Франція). Не погодився з тим, що росія порушила наказ суду, коли визнала незалежність «ЛНР» і «ДНР» і почала повномасштабне вторгнення, бо це не має стосунку до жодної з двох конвенцій.

  • Гіларі Чарльзворт (Австралія).  Не погодилася з тим, що трактування фінансування тероризму варто обмежувати лише коштами на рахунках.

  • Мохамед Беннуна (Марокко). Не погодився з тим, що росія порушила наказ суду, коли визнала незалежність «ЛНР» і «ДНР» і почала повномасштабне вторгнення.

  • Леонардо Немер Калдейра Брант  (Бразилія). Не погодився, що росія порушила наказ суду, коли не зняла заборону з Меджлісу.

  • Абдулкаві Юсуф (Сомалі). Не погодився з тим, що росія порушила наказ суду, коли визнала незалежність «ЛНР» і «ДНР» і почала повномасштабне вторгнення, бо це не має стосунку до жодної з двох конвенцій.

  • Наваф Салам (Ліван). Голосував, як більшість.

  • Сюе Ханьцінь (Китай). Голосувала проти України в усіх випадках.

  • Далвір Бхандарі (Індія). Не погодився з тим, що трактування фінансування тероризму варто обмежувати лише коштами на рахунках.

  • Георг Нольте (Німеччина). Голосував здебільшого на користь України.

  • Юлія Себутінде (Уганда). Не погодилась із висновком суду, що заборона Меджлісу не є етнічною дискримінацією.

  • Фаусто Покар, суддя ad hoc від України, сам з Італії. Висловив окрему думку, в якій не погодився із тлумаченням слова «фонди», яке застосував суд, а також не погодився з висновком суду, що заборона Меджлісу не є формою расової дискримінації.

  • Бахтіяр Тузмухамедов, суддя ad hoc від росії. Висловив окрему думку, в якій не погоджувався з усіма позиціями, в яких суд став на бік України.

  • * Що таке суддя ad hoc. Будь-яка сторона у спорі, яка не має у складі суду свого громадянина, має право обрати людину, яка буде суддею лише у цій справі.

Ми виграли чи програли?

Агент України в Міжнародному суді ООН Антон Кориневич вважає це перемогою.

«Це був історичний день. Уперше в історії Міжнародного суду ООН російська федерація визнана винною у порушеннях норм міжнародного права у відносинах з Україною», — каже він.

Він додає, що окрім двох порушень за двома конвенціями, суд також визнав, що росія порушила тимчасові заходи 2017 року щодо заборони Меджлісу.

«Оця формула 1+1+2, тобто по одному порушенню кожної конвенції та два за наказом про тимчасові заходи — це дуже важливий фундамент, щоб рухатися далі. І визнання цих порушень піде в усі інші рішення міжнародних судових органів, зокрема в рішення Міжнародного суду у нашій другій справі, яка стосується в тому числі питання повномасштабного вторгнення», — вважає Кориневич.

Колишня агентка України в Міжнародному суді ООН Лана Зеркаль, навпаки, сприйняла рішення суду критично. Вона написала в Facebook, що такий підхід суду «ставить серйозні питання щодо подальшого застосування міжнародного права у сучасних умовах». Причому стосовно обох конвенцій.

«Будь-яка країна може відправити «Бук» та вантажівку з кешем, і юридично це не можна кваліфікувати як фінансування тероризму? Бо немає квитанції та банківського рахунка?» — пише Зеркаль. І додає, що після того як суд відхилив українську претензію про заборону Меджлісу, «етнічні меншини найбільш жорстко відчули, що в сучасному світі справедливості не існує».

Також обговорюють саму стратегію українських юристів у Міжнародному суді ООН. Антон Кориневич написав колонку, в якій зазначив, що вони використали «метод кухонної мийки» — викладати якомога більше різних аргументів, щоб хоч один з них спрацював. По суті, так і вийшло — суд визнав по одному аргументу з кожної конвенції.

Юрист Андрій Гук з юридичної фірми «Анте» написав, що така стратегія може бути небезпечною.

«Якщо заявляються якісь вимоги, за якими може бути не просто відмова, а по суті легалізація певної поведінки відповідача, — краще зважити дуже сильно і не заявляти таку аргументацію. На майбутнє треба врахувати наслідки такого підходу до Міжнародного суду ООН і змінити його», — вважає він.

International Court of Justice / «Бабель»