Новини

Financial Times: НАТО розглядає можливість продовжити мандат Єнсу Столтенбергу, адже не може обрати його наступника

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Лідери НАТО схиляються до продовження терміну повноважень Єнса Столтенберга на посаді генерального секретаря.

Про це повідомляє Financial Times із посиланням на джерело, яке брало участь у дискусіях.

Столтенберг очолює альянс із жовтня 2014 року, його мандат спливає у жовтні 2023 року. Хоча він публічно заявив, що «не має наміру добиватися» продовження свого мандата, однак він цього не виключив.

В альянсі виникли труднощі з пошуком кандидата, який задовольнив би всіх 31 члена альянсу. Через це країни-члени не виключають можливість просити Столтенберга продовжити його мандат вчетверте.

«Столтенберг був чудовим генеральним секретарем, і я не бачу сенсу розгойдувати човен прямо зараз», — сказав міністр закордонних справ НАТО.

За словами людей, близьких до Столтенберга, він все більше дратується через те, що не має чіткого уявлення про своє майбутнє. Члени його команди в Брюсселі вже почали готувати переміщення своїх сімей назад до своїх країн.

Нещодавно альянс розглядав на цю посаду премʼєр-міністра Данії Метте Фредеріксен і міністра оборони Великої Британії Бена Воллеса, однак жоден з них досі не отримав одностайної підтримки з боку держав-членів. За словами джерел, Франція та Німеччина підтримали Фредеріксен і представили її як кращого кандидата Європи, однак Байден не надав їй повної підтримки.

Метте Фредеріксен.

NurPhoto / Contributor

В альянсі американець завжди був військовим командувачем, а генеральний секретар завжди був вихідцем із європейської держави. Багато членів висловилися на підтримку кандидатури першої жінки-генсека альянсу, тоді як інші кажуть, що кандидатура зі Східної Європи покаже зростання значення регіону та важливість війни в Україні.

Більшість країн вважає, що ця роль має дістатись чинному чи колишньому президенту чи премʼєр-міністру. Відбір також ускладнюється вимогою про те, що кандидати майже напевно потребують підтримки уряду своєї країни.