Новини

The Guardian: Україна зібрала досьє на 600 російських командирів, відповідальних за воєнні злочини. Їх розмістили на дошці завдовжки 4 метри

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

The Guardian

Українські прокурори показали журналістам The Guardian схему з фотографіями та іменами російських чиновників та армійських командирів, відповідальних за воєнні злочини. Їх розмістили на дошці завдовжки 4 м і завширшки 1,5 м.

Браузер не підтримує відео

The Guardian

На карті зображені понад 600 російських військових, які розміщені за підрозділами, аж до верховного головнокомандувача володимира путіна.

«Ми почали складати карту російських командирів і генералів минулого року. І продовжуємо оновлювати її тиждень за тижнем», — розповів головний прокурор Харківської області Олександр Фільчаков, який разом із колегами з інших регіонів працював над схемою від початку повномасштабного російського вторгнення.

У таблиці, зокрема, є фотографії володимира путіна, Сергія Шойгу, генерал-полковника Михайла Мізінцева, який керував облогою Маріуполя, та командира 64 окремої мотострілецької бригади Азатбека Омурбекова, підлеглі якого відповідальні за масові вбивства у Бучі.

Сорокарічний «бучанський різник» Омурбеков, як і всі старші офіцери, дислоковані в Україні, підпорядкувався генералу Олегу Салюкову — нинішньому головнокомандувачу Сухопутних військ росії.

Також на схемі — російський генерал-полковник Олександр Журавльов, який, імовірно, віддав наказ обстріляти Харків ракетами «Смерч». Він також допомагав Мізінцеву під час бомбардування Алеппо в 2016 році.

У таблиці є фото 51-річного полковника Олега Тимошина, відповідального за авіаудар по торговельному центру «Амстор» у Кременчуку. Його також звинувачують у причетності до ракетного удару по житловому будинку в Дніпрі.