Новини

Axios: Україна просить Ізраїль поділитися розвідданими про співпрацю росіян з Іраном

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Україна попросила Ізраїль поділитися будь-якими розвідувальними даними про співпрацю росії та Ірану. Останнім часом на фронті росіяни активно використовують іранські дрони-камікадзе, які створюють серйозні проблеми для української армії.

Про це пише Axios.

Ізраїльська дипломат Симона Гальперін, яка займається справами росії та України, відвідала Київ разом із послом Ізраїлю 7 вересня. Вони зустрілися зі спецпредставником України на Близькому Сході Максимом Субхом.

Субх сказав, що Україна хоче створити «діалоговий канал» з Ізраїлем з питань Близького Сходу, щоб обмінюватися інформацією та розвідданими й координувати позиції. Він додав, що це особливо важливо у звʼязку зі зростанням військової співпраці між Іраном та росією. Український дипломат наголосив, що Україна виступає проти скасування санкцій щодо Ірану в разі підписання ядерної угоди, заявивши, що це дозволить розширити військову співпрацю між Тегераном і москвою.

Також Субх сказав ізраїльським дипломатам, що Україна очікує, що Ізраїль займе набагато чіткішу позицію щодо російської агресії та недвозначно підтримає Україну, чого Ізраїль уникає через свої відносини з росією. Він заявив, що його країна хоче, аби Ізраїль надав військову допомогу, прямо чи опосередковано через треті сторони, і приєднався до міжнародних санкцій проти москви, включно із санкціями проти окремих осіб.

Високопоставлений український чиновник підтвердив, що Гальперін зустрічалася із Субхом, який попросив розвіддані про участь Ірану у війні — переважно про іранські безпілотники.

«Ізраїльтяни надали нам деяку інформацію, але нам потрібно набагато більше», — сказав посадовець.