Новини

РосЗМІ: Кремль запропонував внести зміни у «нормандський формат» — дозволити кожному учаснику головувати на засіданнях

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Пресслужба Кремля

Заступник глави адміністрації президента Росії Дмитро Козак, який представляє РФ на переговорах радників лідерів «нормандської четвірки», направив своїм колегам у Німеччині, Франції та Україні листи з пропозицією змінити порядок проведення засідань.

Про це повідомляють російські ЗМІ — ТАСС і Інтерфакс з посиланням на джерело в російській делегації, «РІА Новини» з посиланням на джерело в Кремлі.

У документі Козак скаржиться на відсутність прогресу через «неналежну організацію» засідань. Він запропонував ввести принцип ротації на переговорах — аби функцію голови по черзі виконував кожен із чотирьох учасників.

Козак також запропонував країнам-учасницям зафіксувати зобовʼязання України дати письмову позицію щодо виконання проєкту «Ключових кластерів по реалізації Мінських угод».

Окрім цього, Козак пропонує зобовʼязати Київ привести липневу заяву Міністерства оборони України про припинення вогню у відповідність до заходів щодо дотримання перемирʼя «без будь-яких вилучень та інтерпретацій». Нагадаємо, що ці зобовʼязання серед іншого передбачали, що відкривати вогонь у відповідь можливо лише за наказом керівництва Збройних сил України.

У документі також говориться, що на останній відеоконференції українська сторона «відмовилася в повній мірі дотримуватися режиму припинення вогню на Донбасі відповідно до угоди від 22 липня 2020 року».

Попередня зустріч радників «нормандської четвірки» відбулась 18 березня. На ній глава Офісу президента України Андрій Єрмак закликав ухвалити спільну заяву щодо повернення до режиму повного припинення вогню на Донбасі. Зазначимо, що останніми днями бойовики активізувались із обстрілами. Так, наприклад, 12 березня поблизу Мар’їнки унаслідок обстрілу бойовиків загинув ще один військовий. 18 березня поблизу селища Південне бойовики смертельно поранили українського військового.