Новини

ФБР розшукує помічника Манафорта Килимника — його підозрюють у шахрайстві проти США

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Федеральне бюро розслідувань оголосило в розшук уродженця України з російським громадянством Костянтина Килимника. Улітку 2018 року комітет з розвідки США назвав його помічником глави передвиборчого штабу Дональда Трампа Пола Манафорта. Про це американське посольство в Україні повідомило у Twitter.

Ордер на арешт Килимника видав 16 лютого 2018 року Федеральний окружний суд США у Вашингтоні. Його звинувачують у вступі у злочинну змову з метою вчинення шахрайства проти США.

«Разом з Андрієм Деркачем та іншими повʼязаними з російською розвідкою особами він намагався вплинути на вибори у США та зашкодити звʼязкам України та Сполучених Штатів», — зазначили в посольстві.

Також ФБР обіцяє винагороду $250 тисяч за дані, які можуть призвести до арешту Килимника. Відомо, що він народився 27 квітня 1970 року у Кривому Розі (Дніпропетровська область) та має російське громадянство.

Facebook / U.S. Embassy Kyiv Ukraine

«Килимник розшукується ФБР за те, що в період з 23 лютого 2018 року по квітень 2018 року у Вашингтоні, округ Колумбія, він перешкодив вчиненню правосуддя та вступив у злочинну змову. [...] Килимник свідомо й умисно намагався нечесним шляхом переконати іншу особу діяти в його інтересах, щоб вплинути на зміст свідчень цієї особи, відтягнути надання свідчень або зробити так, аби ця людина не надала свідчень під час офіційних засідань. Килимник працював і надавав послуги посередника українським та російським бізнесменам і політикам. Слідство також вважає, що Килимник, у якого є звʼязки з російською розвідкою, надавав допомогу багатомільйонній лобістській кампанії у США, яка проводилась за вказівкою українського уряду та всупереч законам США, факт існування якої не був розкритий», — йдеться в повідомленні американського посольства.

Нагадаємо, що 16 березня розвідка США випустила звіт про втручання Росії у вибори. У документі також згадуються й українські політики та чиновники, які сприяли поширенню дезінформації. Зокрема, депутат Верховної Ради Андрій Деркач, проти якого вже ввели санкції, і бізнесмен Костянтин Килимник намагалися використовувати впливових людей у США та медіа, щоб вести кампанію про нібито корупційні звʼязки Джо Байдена і його сімʼї з Україною.